Checklist voor de tuin: week #19
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 19?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in mei: week 19
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Plaats een extra compostbak of -vat of een wormenbak in je tuin, zodat je meer groenafval uit je tuin en keuken kunt recyclen.
- Als je een heg moet snoeien, controleer dan eerst of er geen vogelnesten zitten. Stel desnoods het snoeien uit tot na het broedseizoen.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Zaai zomerstrobloemen (Helipterum roseum) in de kas of een serre voor. Ze groeien uiteindelijk uit tot fantastische droogbloemen.
- Neem stekken van houtige kruiden, zoals hysop, rozemarijn en tijm, en laat die wortelen in potjes met zanderige grond.
Kweken
- De nachttemperaturen lijken volgens de weersverwachtingen niet meer onder nul te gaan komen, dus plant afgehard zomerperkgoed en vorstgevoelige eenjarige planten (zoals zonnebloemen, cosmea en Oost-Indische kers) uit.
- Zonnebloemen kun je vanaf nu rechtstreeks in de vollegrond zaaien, maar als je ze in potten of zaaibakken voorzaait, kun je ze beter beschermen tegen muizen en slakken.
- Maak schaduwrijke borders groener door er hosta’s en varens te planten.
Moestuin
- Begin met het afharden van jonge plantjes van tomaten en courgettes, zodat je ze over circa twee weken kunt uitplanten.
- Nu het warmer wordt, kun je sperziebonen en snijbonen rechtstreeks in de vollegrond zaaien. Laat je de bonen tegen een wigwam groeien, stop dan aan elke voet twee zaden in de grond.
- Zaai bladgroenten voor je salades en roerbakschotels om de paar weken om doorlopend te kunnen blijven oogsten.
Snoeien
- Blauwe bessen bloeien op de groei van het vorige seizoen. Snoei ze dus niet in mei.
- Snoei de spierstruiken Spiraea thunbergii en Spiraea ‘Arguta’ na de bloei door de langste, oudste uitlopers terug te knippen tot de voet. Zo stimuleer je nieuwe aanwas.
- Laat appels en andere fruitbomen nu met rust. Als je deze in mei snoeit, haal je de bloemen en dus je oogst weg.
Tuinklussen
- Voorjaarsperkgoed zoals muurbloemen (foto) en vergeet-me-nietjes zullen, nu het warmer wordt, snel over hun hoogtepunt heen raken. Zijn ze verwelkt, knip ze dan af en gooi ze op de composthoop.
- Bouw stevige wigwammen en andere steunen voor je klimplanten, zoals Suzanne-met-de-mooie-ogen, pronkerwten (Lathyrus) of bonen en zet ze op hun uiteindelijke standplaats.