Checklist voor de tuin: week #18
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in mei: week 18?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in mei: week 18
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Help de bijen door ze geen gras te geven maar bloemen! Doe dus mee met Maai Mei Niet (georganiseerd door Stichting Steenbreek, de Bijenstichting en Flora van Nederland) en laat de grasmaaier in de maand mei lekker staan.
- Kom je larven van taxuskevers tegen in je bloempotten? Doneer ze aan de vogels! Diverse soorten, waaronder merels, eten deze eiwitbommetjes graag voor je op.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Zaai deze maand niet-winterharde salvia’s binnen voor. Een mooie soort is bijvoorbeeld Salvia patens ‘Blue Angel’ of ‘Oxford Blue’ met kobalitblauwe bloemen.
- Heb je net perkplantjes gekocht? Zet ze overdag gerust buiten, maar zet ze bij nachttemperaturen onder de 5 graden nog even in de koude kas.
Kweken
- Plant diverse klimmende vaste planten, zoals passiebloemen (Passiflora), op een beschutte, warme plek, zoals een serre of kas – of aan de voet van een muur op het zuiden.
- Veel eenjarige planten kun je nu rechtstreeks in gaten in je borders zaaien. Denk bijvoorbeeld aan slaapmutsjes. Als je ze nu zaait, zorgen ze van juli tot oktober voor vrolijke kleuren in je tuin.
Moestuin
- Zaai suikermais in diepe potten, zodat de jonge plantjes in juni klaar zijn om uitgeplant te worden.
- Aard je aardappelen aan (bedekken met grond) zodra de scheuten boven de grond komen. Dat voorkomt dat de knollen groen worden en dus giftig.
- Open de deuren van fruitkooien of doe wat netten omhoog om ervoor te zorgen dat er genoeg bestuivende insecten bij je bloesem kunnen komen.
Snoeien
- Snoei lentebloeiende struiken, zoals Forsythia en dwergkwee (Chaenomeles, foto) na de bloei om ze compact te houden.
- Als er bij je geënte roos scheuten verschijnen uit de onderstam of vanuit de wortels, haal die dan weg. Deze zogeheten wilde scheuten kunnen je roos op termijn gaan overwoekeren en kosten de plant veel energie. Knip hem niet af, maar trek hem zo dicht mogelijk bij de stam weg, zodat hij niet nogmaals zal uitlopen.
- Nijp de toppen van perkplanten en jonge eenjarige planten uit. De plant zal dan nieuwe zijscheuten aanmaken, waardoor hij voller groeit.
Tuinklussen
- Geef je tulpen, narcissen en andere voorjaarsbollen een vloeibare voeding om ze extra energie te geven voor een uitbundige bloei volgend jaar.
- Bind de groeischeuten van klimplanten zoals clematis, wisteria en kamperfoelie aan hun steunen vast.