Checklist voor de tuin: week #17

Helga Kluiter
|
25/04/2022
de tuin in april week 17: courgette zaaien

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 17?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in april: week 17

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

de tuin in april week 17: bijenhotel vervangen
 • Als er rond je oude bijenhotel weinig activiteit meer te zien is, vervang hem dan door een nieuwe. Bewaar de oude nog een jaartje op een schaduwrijke plek, zodat eventuele achterblijvers en nakomelingen er nog uit kunnen kruipen.
 • Wantsen kunnen de smaak van fruit aantasten, maar ze helpen je in ruil hiervoor met het bestrijden van rupsen en luizen. En op hun beurt worden wantsen gegeten door vliegen en spinnen. Met een goede balans in je tuin zullen ze dus nooit een groot probleem worden.

Kamer- en kasplanten

Lees verder na de advertentie

kamerplant buiten zetten
Foto: BBC Gardeners’ World Magazine / Joe Wainwright
 • Veel kamerplanten houden ervan om in de zomer buiten te staan. Maar verhuis ze niet abrupt naar je tuin! Laat ze langzaam wennen aan het leven in de buitenlucht door ze af te harden – net als je opgekweekte zaailingen.
 • Zorg ervoor dat je in de kas hygiënisch werkt en houd de planten goed bij. Kop verwelkte bloemen en verwijder dood blad voordat schimmelziekten de kans krijgen om toe te slaan.

Kweken

Rhododendron yakushimanum
 • Plant nieuwe rododendrons zodra het risico op vorst geweken is en de grond vochtig genoeg is. Zo zullen ze sneller aanslaan.
 • Bescherm de nieuwe aanwas van hosta’s, ridderspoor (Delphinium), lupine, zonnebloemen en andere kwetsbare planten tegen vraatzuchtige slakken.

Moestuin

de tuin in april week 17: courgette zaaien
 • Begin met het zaaien van courgettes in potjes, zodat ze eind mei of begin juni klaar zijn om uit te planten.
 • Oogst asperges als ze jong zijn en niet niet groter dan tussen de 15 en 20 cm. Dan smaken ze het lekkerst.

Snoeien

lang gras maaien
 • Wil je een strak gazon, maai het dan regelmatig. Maar wij moedigen je graag aan om mee te doen aan Maai Mei Niet om meer ruimte te geven aan de natuur.
 • Snoei Forsythia zodra hij klaar is met bloeien en knip hem terug tot op de sterke jonge scheuten.

Tuinklussen

ramblers en klimrozen
 • Bind klimrozen, kamperfoelie en clematissen aan. Deze planten groeien momenteel hard en moeten regelmatig geleid worden langs hun steunen.
 • Controleer of boombanden niet te strak om de stam zitten. Maak ze indien nodig wat losser om de boom ruimte te geven om te groeien.
Meer lezen over:
Tuinklussen Checklist
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu