Muggen in je tuin voorkomen? Dan moet je nu al ingrijpen!

Govert de Jong
|
05/06/2024
Afbeelding voor Muggen in je tuin voorkomen? Dan moet je nu al ingrijpen!

Langdurige natte perioden zijn voor muggen een walhalla. Ze kunnen hun eitjes makkelijk afzetten en dat doen ze met vele duizenden tegelijk. Zorg dat je dit zo veel mogelijk voorkomt, zodat je straks niet in een speldenkussen verandert op een warme zomeravond in de tuin.

Lees verder na de advertentie

Deze 5 duurzame tips helpen je een muggenplaag te voorkomen

Werken met gif in de tuin is niet de oplossing tegen muggen: voorkomen is beter dan genezen! Deze 5 duurzame tips helpen je muggen in de tuin te beperken.

1. Controleer je tuin op stilstaand water

Muggen hebben water nodig om te kunnen voortplanten. Wanneer het veel heeft geregend blijft water makkelijk staan in emmers, potten, gieters, dakgoten en bijvoorbeeld ook holtes in bomen. Zorg dat je deze op tijd leegt, zodat de eitjes niet uitkomen of dat larven niet tot steekmug kunnen uitgroeien.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort praktische tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

2. Voeg plantaardige olie toe aan je regenton tegen muggen

regenton

Water besparen is belangrijk, veel mensen hebben daarom een regenton in de tuin. Deze is natuurlijk bij uitstek een goede broedplaats voor steekmuggen. Door een laagje (neutrale) plantaardige olie toe te voegen, zorg je ervoor dat het wateroppervlak afgesloten wordt. Muggenlarven kunnen zo geen zuurstof krijgen en kunnen zich niet verpoppen tot muggen.

Let op: Zorg dat je water uit het kraantje tapt en niet vanaf boven schept. Zo voorkom je dat je zelf onder de olie komt te zitten.

3. Maak je tuin diervriendelijk

Foto: Pixabay

Natuurlijke bestrijders zijn dol op muggen en muggenlarven. Zorg dat je tuin diervriendelijk is ingericht. Hang bijvoorbeeld een zwaluwnestje op: een paartje huiszwaluwen eten tot wel 9000(!) insecten per dag, voornamelijk muggen. Amfibieën, vleermuizen en spinnen helpen je muggen onder controle te houden, geef hen de ruimte in je tuin.

In de vijver zijn waterdiertjes ook nuttig, zoals libellenlarven. Ook zij eten muggenlarven. Heb je een vijver? Zorg dat je een natuurlijke vijver aanlegt om deze dieren te lokken. 

4. Voorkom stilstaand water in je vijver

klimaatbestendige tuin

Als je een vijver hebt, begrijp je dat muggen natuurlijk gek zijn hierop! Muggen houden vooral van stilstaand water. Tegelijkertijd lokt een kleine vijver al dieren die de muggen kunnen bestrijden.

Wil je muggen voorkomen? Dan kun je het beste zorgen voor watercirculatie, door bijvoorbeeld een circulatiepomp aan te schaffen.

5. Planten tegen muggen

citroenmelisse
Citroenmelisse geeft een sterke geur waar muggen niet van houden.

Je kunt je tuin ook onaantrekkelijker maken voor muggen door bepaalde planten aan te schaffen waar ze niet van houden. Ze zullen het meeste effect hebben wanneer je ze plaatst op een plek waar je vaak zit, zoals bij de eettafel of jouw favoriete relax plekje in de tuin.

Steken alle muggen?

Dansmuggen zijn met velen, maar steken niet. Foto: Hans / Pixabay

Helemaal voorkomen dat er muggen in je tuin zitten is niet mogelijk en in veel gevallen ook helemaal niet nodig. Het is een fabeltje dat álle muggen steken.

Van de vele soorten muggen die er bestaan, zijn de steekmuggen het meest bekend. Deze steken ook daadwerkelijk, maar alleen de vrouwtjes! Muggen zijn een belangrijke schakel in het ecosysteem en vormen het voedsel van veel dieren.

Meer tips over biodiversiteit

In Gardeners’ World magazine doe je boordevol inspiratie op! Daarnaast vind je alles over praktisch en duurzaam tuinieren in jouw zomertuin. Neem nu een abonnement op ons magazine en ontvang 40% korting!

Meer lezen

Govert de JongGovert kan uren praten over inheemse planten, natuur en het dierlijk leven in de tuin. Duurzaamheid en biodiversiteit past hij veel toe in de tuin én hij schrijft er graag over voor Gardeners' World!
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu