Uit het magazine: Hoogzomer in de kas van Anne

Anne Wieggers
|
28/08/2024
Kijk mee in de kas van Anne.

Foto’s: Liesbeth Disbergen.

Wanneer het – eindelijk! – zomer is, is Anne druk in de weer met tomaten, die torenhoog staan, de temperatuur reguleren, en toch ook al een beetje met een voorzichtige voorbereiding op het najaar. Want het moet ook na de zomer wel een vrolijk bloeiende plek blijven. Dit zijn haar tips!

Tomaten in de kas

De tomaten staan torenhoog inmiddels. Bij het dieven heb ik nog net geen telescopische schaar nodig. Wat ik geregeld doe om ziektes tegen te gaan en het afrijpen te bevorderen, is een flinke snoeibeurt. Ik zorg dat de onderste bladeren weg zijn voor luchtcirculatie, en ben ook niet bang om meer blad weg te snoeien. Ik wil het meest maken van de ruime die ik heb dus mijn stamtomaten staan redelijk dicht op elkaar. Dat betekent dat ze elkaars trossen fruit nog wel eens in de schaduw zetten. Dan zet ik er gewoon de schaar in. Hoe meer licht het afrijpende fruit krijgt hoe beter. Zolang je zorgt dat er altijd per plant op zijn minst zes gezonde bladparen zitten gaat het goed.

Ik schreef de vorige keer al dat op de plek waar mijn kas staat, eerder kippen leefden. Met de stikstof in de bodem, en dus het bladgroen zit het dus wel goed. Vandaar dat ik bij het voeden van mijn planten echt focus op alleen kalium (kali), want dat bevordert de bloemen, en dus de vruchten. Ik gebruik hiervoor wekelijks een smeerwortelvoeding en ben heel tevreden met de grote hoeveelheid bloemen en tomaten die de planten hebben gevormd. Echt een aanrader dus. Biologische tomatenvoeding is overigens echt een goed alternatief. Het voorkomt ook direct neusrot (een handje kalk helpt hier ook tegen) en het stinkt niet zo erg als smeerwortel.

Hoge temperaturen en water geven

Een olla helpt bij het bewateren van planten.

Na een koel en nat voorjaar bereiken we nu af en toe weer hoge temperaturen. De automatische ramen in mijn kas zijn echt mijn redding. Het eerste dat ik in de ochtend doe – vaak met koffie in de hand en nog in badjas, want ja, prioriteiten hè – is de kas openzetten. De automatische Louvre-ramen (die werken als lamellen) laten mij meteen zien hoe warm het al is in de kas en ontluchten de kas. Staan ze ’s ochtends vroeg al open? Dan wordt het een heel warme dag, en geef ik planten in pot direct water. Zijn ze nog dicht, dan heb ik even rustig de tijd voor ik de gieter pak. Ik heb een thermometer in mijn kas liggen en wanneer het buiten rond de 30 graden is, wordt het binnen de kas rond de 38. Dat valt mij eerlijk gezegd reuze mee. In mijn eerdere kasje werd het met gemak zo’n 15 graden warmer dan buiten. Nu had ik die gemaakt van gerecycled, enkel glas, en zijn de ramen van deze kas dik (4 mm) gehard veiligheidsglas.

In het vollegrond-gedeelte van de kas heb ik bij iedere stamtomaat een olla ingegraven. Ik zorg dat die altijd gevuld zijn. Dit zorgt ervoor dat er een constante toevoer is van kleine beetjes water en het voorkomt dat vruchten barsten. Ook kan ik veilig van huis zijn op warme dagen zonder dat mijn planten dorstig worden.

Wekelijks tuintips in je mail

Lees verder na de advertentie

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Koperkoorts

Wool pots in koperen schaal.

De ergste slakkenplaag is inmiddels gaan liggen en de groei zit er bij planten voldoende in om hier en daar wat geknabbel te kunnen overleven. Ik kan wel zeggen dat koper enorm hielp in de tuin dit jaar. Ik vind het niet alleen prachtig, maar slakken houden er gewoon echt niet van. Ik tik daarom overal mooie tweedehands bakken en schalen op de kop om erin te tuinieren. In een koperen schaal zet ik graag zaailingen, die extra kwetsbaar zijn voor slakken. Hij is waterdicht, waardoor ik ook nog makkelijk van onderaf water kan geven, wat de groei van de wortels bevordert. Op warme dagen giet ik er gerust een laagje in. Aan het einde van de dag is dat allemaal geabsorbeerd en zijn de (wollen) potjes mooie vochtig, maar niet zeiknat. Ideaal! Mijn stamtomaten heb ik opgebonden aan koperen buizen, en met koperen etiketten geef ik aan om welke soorten het gaat. Zo ziet het er mooi uniform uit en schrikken slakken zich een hoedje van al dat kopergeweld.

Carnivoren in de kas

Vleesetende planten.

De vleesetende plantjes doen het geweldig in de kas. Sterker nog, ze hebben al een aantal keer spontaan gebloeid. Dat kan ook niet anders met de enorme hoeveelheid (brom- en fruit-)vliegjes die ze weten te vangen. De truc om ze gelukkig te houden is regenwater. Ik heb ze in een bakje staan waar altijd water in staat. Het zijn namelijk echte moerasplantjes. Kraanwater zullen ze niet pikken. Daar zit teveel kalk in voor ze.

Pesto de besto

Basilicum in de kas van Anne.

‘Jouw pesto is de besto’ zegt mijn gezin altijd. Vandaar dat ik basilicum kweken erg serieus neem. Sterker nog, nu wordt de basis gelegd voor een jaar lang pesto eten, want iedere keer als ik een portie maak voor het eten, vries ik tegelijk een aantal porties in. Zo eten we altijd onze eigen ‘pesto de besto’ in plaats van iets uit de winkel. Een bijkomend voordeel is dat ze beestjes weghouden bij je tomaten, en prachtig aan de voet van de opgesnoeide tomaten passen. Mijn truc: koop een biologische basilicum in de supermarkt, peuter de vele zaailingen die hierin op elkaar gepropt staan uit elkaar, en plant ze met meer onderlinge afstand uit. Zo heb je voor een paar euro, en zonder zaaien, een gigantische hoeveelheid basilicum.

Paprika’s in pot versus de vollegrond

Anne met puntpaprika.

Ik kocht ooit in Engeland ‘Long Toms’. Dit is een formaat potten die ze daar veel verkopen, maar hier helaas weinig. Ze zijn hoog en slank, waardoor planten er lekker diep in kunnen wortelen, maar ze weinig plek in beslag nemen. Ideaal dus voor op de werkbank van mijn kas. Ik zette er heerlijke zoete puntpaprika’s in. Een tweetal paprikaplanten zette ik nog in de vollegrond voor de tomaten. Wat ik vermoedde gebeurde: de planten in pot groeiden uit tot korte, stevige exemplaren vol vruchten. Ze voelden de beperkte ruimte en gingen meteen aan de slag. De planten in de vollegrond werden eerst langzaam groter en groter, en beginnen nu ‘pas’ vruchten te maken. Ik moet zeggen dat ik groot fan ben van ze in pot kweken. Ik voed ook deze wekelijks bij met smeerwortelvoeding, tegelijk met mijn tomaten. Planten in pot hebben de extra voeding echt nodig.

Eeuwige bloemen

Aeonium.

Een nieuwkomer in mijn kas is de Aeonium. Deze vetplant vormt prachtige rozetten. Het leuke is dat het daarom lijkt alsof je altijd bloemen hebt om je heen. Ze houden helemaal niet van vocht. Ik had een enkele plant waar Nova per ongeluk korte metten mee maakte. Ze stootte de pot om, waarna de plant in stukjes uit elkaar viel. Ze zijn erg broos. Ik besloot er het beste van te maken en de gesneuvelde plant als een serie stekjes te zien. Inmiddels zijn de stekken aangeslagen en staan ze tevreden in de kas. Ik maakte een mengsel van 80% zandbakzand (dit draineert goed en had ik voorhanden) en 20% potgrond.

Bloeiende kas

Suzanne-met-de-mooie-ogen.
Suzanne-met-de-mooie-ogen.
Prachtige klimplanten in de kas.
Indische jasmijn.

Nu ik eindelijk een kas heb die groot genoeg is om in te zitten, en echt tijd in door te brengen, vind ik het heerlijk er ook mooie bloeiers in te hebben staan. Ik kies daarom voor planten die in de beschermde omgeving van de kas de winter deels goed zullen doorkomen. In een koperen keteltje kweek ik Suzanne-met-de-mooie-ogen. Ik koos voor een zachte kleur die mooi past bij de terracotta tegeltjes op de vloer. Ik spande een koperen draad tot in de nok van de kas en hoop dat ze een heel eind omhoog gaan klimmen. Zo kan ik daar gezellig naast gaan zitten in mijn fauteuil tegen de tijd dat het buiten frisser wordt.

Aan de andere kant van mijn fauteuil staat een nog grotere koperen ketel met daarin tropische geurplanten. Een Indische jasmijn die inmiddels al over mijn lamp heen klimt, precies zoals ik hoopte, en een hele bijzondere plant: ‘De dame van de nacht’ (Cestrum nocturnum). De geur die deze planten verspreiden is fenomenaal. De dame van de nacht doet dit vooral wanneer de avond valt, waardoor het – met de gezellige lampen aan in mijn kas – een heerlijke plek is om een boek te lezen. De kas is vrijwel waterdicht, dus ik hoef me ook geen zorgen te maken over mijn meubels. Zo is mijn kas niet alleen een nuttige, maar ook romantische plek.

Over de kas van Anne

De kas van Anne is van Janssens Alusystems. Ze koos voor een custom model waarbij ze zelf precies kon aangeven wat ze wilde, zoals de kleur. Er is voor iedere tuin een mooie Janssens kas te vinden dus zoek vooral een showroom op in Nederland of België om je te laten informeren. Kijk voor meer informatie op www.janssens.be.

Meer lezen over:
Inspiratie Kas
Anne WieggersAnne Wieggers is hoofdredacteur van Gardeners' World. De rode draad in haar leven is tuinieren. Ze werkte jarenlang als tuinontwerper, schrijft columns, artikelen en boeken over tuinieren, maar bovenal tuiniert ze, het liefst iedere dag. Uit haar volkstuin - die uit zware plakklei bestaat - oogst ze het hele jaar door.
Magazine van Gardeners’ World 09/2024

Gardeners’ World 09/2024

Bestel nu