Creatief met kassenwit: maak deze zomer van jouw serre een kunstwerk

Versier je kas met kassenwit en bescherm zo je planten bij veel zon en warm weer.

Kassen witten: de een vindt het een rustgevend klusje, de ander heeft er een hekel aan en weer een ander vindt het jammer dat de mooie kas onder de kalk zit. Wat nou als je dat klusje leuker kan maken én je ervoor kan zorgen dat het kassenwit iets toevoegt aan je tuin? Pak je verfkwasten er maar bij: wij geven je inspiratie om creatief te zijn met kassenwit deze zomer!

Lees verder na de advertentie

Headerfoto: Stefan Bosman (@springhillgardener).

Waarom kassenwit?

Wees creatief met kassenwit en bescherm zo planten in je kas of serre.

Kassenwit vormt een extra laagje tussen het felle zonlicht en jouw planten. Zo verdeelt de verf het licht en creëert het wat meer schaduw voor je kasbewoners, zodat het voor hen (en voor jou, trouwens) beter uit te houden tijdens zonnige, warme dagen. Zo bescherm je jouw planten en maak je de atmosfeer aangenamer.

Tijdens regenval zul je zien dat het kassenwit doorzichtig wordt. Zo krijgen je planten ook dan nog hun nodige zonuren. En hoeven je planten geen bescherming meer tegen de zon of wil je een ander design? Dan haal je het kassenwit er gemakkelijk weer af.

5x inspiratie voor kassenwit op jouw serre

Klaar voor wat kassenwit-inspiratie? Dit zijn 5 toffe thema’s voor jouw tuin!

1. Boots je omgeving na

Lees verder na de advertentie

Stoort het je dat je kas afsteekt tegen de rest van de tuin? Doe dan inspiratie op uit je directe omgeving voor je kassenwit en schilder mooie planten, bomen en bladeren op je kas. Door vormen om je heen na te bootsen heeft je serre iets gemeen met zijn omgeving en sluit zo iets beter aan bij al die natuurlijke schoonheid.

2. Onderwater-avonturen

Versier je kas met kassenwit en bescherm zo je planten bij veel zon en warm weer.
Op het glas van de nok zie je zeedieren en de zijkant doet denken aan stromend water met bellen. Foto: Stefan Bosman.

Breng zon, zee en strand naar je eigen tuin met een onderwater-thema! Of je nu gaat voor vissen, golven, zeewier of een combinatie, in het water is genoeg inspiratie te vinden om creatief aan de slag te gaan met je kassenwit.

Wekelijks aan de slag met tuintips uit je mailbox

Iedere week dit soort leuke tips en inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

3. Sprookjesachtig mooi

Met kassenwit kun je zo creatief zijn als je wilt, en dat betekent ook dat je een wonderland kunt schilderen dat je niet zomaar in de tuin verwacht. Of je nu kiest voor een tafereel met prachtige tuindieren, zoals deze boom met vogels, of voor klassieke sprookjesfiguren, zoals elfjes en eenhoorns, laat je fantasie de vrije loop en schilder wat jij nog graag in je tuin zou zien.

4. Favoriete planten op de voorgrond

Een leuke manier om je serre te laten aansluiten bij de rest van je tuin is door je favoriete planten te gebruiken als thema. Schilder bijvoorbeeld klaprozen, pompoenen of margrieten op je serre als kleine ode aan de oogst van je tuin. Als je schildert wat er in je kas groeit, kun je ook van buiten uitkijken naar de planten die je met kassenwit beschermt.

5. Abstracte vormen

Houd je meer van een moderne look? Geen probleem, want ook geometrische vormen en meer abstracte natuurlijke vormen kunnen heel goed voor je serre. Denk aan cirkels en strepen, maar ook scherpe vlakken. Je kan er werkelijk alle kanten mee uit! Of combineer bloemen en planten met abstracte natuurlijke vormen voor een interessant contrast, zoals hierboven.

Tip van de redactie! Wil je strakke, rechte lijnen maken? Gebruik dan schilderstape om de lege gedeelten af te plakken en vervolgens langs te schilderen. Als je het tape eraf haalt, zie je straks een prachtige lijn!

Meer creatieve tuinklussen

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu