Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 22.
Lees verder onder de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- Luizen zuigen sap uit jonge plantjes en tasten zo de groei aan en verspreiden virussen. Veeg ze dus van de scheuten af zodra je ze ontdekt. Gebruik geen gif, want allerlei vogels en insecten (zoals lieveheersbeestjes) eten graag luizen!
- Als je vogels meelwormen voert, voorkom dan dat ze op de grond vallen. Egels eten ze ’s nachts op, en voor jonge egels zijn te veel meelwormen niet gezond.
Kamer- en kasplanten
Kweken
- De jonge aangroei van klimplanten begint vanaf halverwege de zomer harder te worden, dus je kan het beste nu beginnen met opbinden, nu de takken nog buigzaam zijn.
- Controleer je rozen op wilde scheuten. Ze zijn te herkennen aan een afwijkend aantal blaadjes van de rest van de plant. Volg de scheut helemaal tot aan de basis van de plant en draai hem eraf.
Moestuin
- Uitlopers van aardbeienplanten zijn belangrijk voor vermeerdering, maar als je dit jaar niet meer planten nodig hebt, knip ze dan af. Dan slokken ze geen energie meer op.
- Zaai snelgroeiende bladsla, bosuitjes, radijs en rode bieten in de gaten tussen langzaam groeiende gewassen zoals uien, prei, pastinaak, wortelen en kool. Met deze tussengewassen benut je alle ruimte in je moestuin optimaal.
Snoeien
- Maai paden door veldjes met wilde bloemen, zodat je tussen de bloemen door kunt lopen.
- Bloeiende planten in potten en borders bloeien langer en blijven er ook langer goed uitzien wanneer je regelmatig bloemen verwijdert die beginnen te verwelken. Knip bij voorkeur een of twee keer per week de verwelkte bloemen af.
Tuinklussen
- Geef water op de grond rondom de plant, zodat het water direct door de aarde wordt opgenomen en niet meteen weer verdampt. Geef liefst ’s ochtends of ’s avonds water, wanneer het koeler is.
- Graaf tulpenbollen op en bewaar ze droog voor je ze later in de herfst weer uitplant.