Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in april: week 13?
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in april: week 13
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Voeg waterplanten toe aan je vijver, zoals waterlelies en irissen, om een deel van het oppervlak te bedekken voor een goede balans in de vijver.
- Deel gevestigde waterplanten in je vijver die uit hun vijvermandjes dreigen te groeien en herplant de losse delen in hun eigen mandjes.
Kamer- en kasplanten
- Het voorjaar is een goede tijd voor het verpotten van kamerplanten. Door ze te verpotten zullen ze weer beter gaan groeien en hebben ze meer ruimte om groter te worden. Maar verpot planten alleen als het echt nodig is.
- Voorzie je kas van dakgoten en een regenton, zodat je al het regenwater dat valt kunt opvangen om te gebruiken voor drogere tijden.
Kweken
- Vul gaten in je borders op door er winterharde eenjarige planten te zaaien, zoals juffertjes-in-het-groen (Nigella damascena) en goudsbloemen (Calendula officinalis). Je kunt ook inheemse wilde bloemen nu rechtstreeks zaaien.
- Graaf gevestigde vaste planten zoals hosta’s op uit je borders en deel ze om meer planten te maken en ze weer groeikrachtig te maken. Houd wel goed in de gaten of er geen nachtvorst komt.
Moestuin
- Plant in april middelvroege en hoofdteelt aardappelen. De middelvroege rassen zijn dan rond augustus oogstklaar en de hoofdteelt in september.
- Plaats een koolkraag van karton om de hoofdstengels je koolplanten om te voorkomen dat de koolvlieg er zijn eitjes kan leggen.
- Nijp de toppen van tuinboonplanten uit als er bonenluizen op zitten.
Snoeien
- Blijf doorgaan met het verwijderen van de verwelkte bloemen van voorjaarsbollen, zodat ze geen energie verspillen aan het produceren van zaad.
Tuinklussen
- Leg nieuwe graszoden of zaai het gras in om een nieuw gazon aan te leggen of beschadigde plekken te repareren.
- Schoffel regelmatig tussen je groenteplantjes, want onkruid groeit in deze tijd van het jaar als spreekwoordelijk kool.
- Bescherm vorstgevoelige planten tegen de nachtvorst die verwacht wordt.