Zo verjong je een struik en geef je hem een nieuw leven

Begin bij het struik verjongen met de grootste takken.

Door regelmatig en op het juiste moment te snoeien houd je bomen en struiken in vorm. Maar wanneer een struik uit zijn krachten groeit, heb je nog maar één optie: drastisch terugsnoeien. Je hoeft een verwilderde struik dan ook niet af te schrijven en uit te graven. Een meer duurzame oplossing is namelijk verjongingssnoei. Dit kun je bij bladverliezende, winterharde struiken het best ‘s winters doen. Een struik verjongen klinkt wellicht uitdagend, maar met dit stappenplan loodsen we je er doorheen.

Lees verder na de advertentie

Een struik verjongen: dit heb je nodig

Zorg dat je het juiste gereedschap bij de hand hebt om jouw struik te verjongen, namelijk:

  • Een snoeizaag
  • Een snoei- of takkenschaar.

Stappenplan voor struik verjongen

Neem voordat je begint te snoeien de tijd om de struik, zoals de bruidsbloem op de onderstaande foto’s, goed te bekijken. Identificeer de oudste takken en alle beschadigde, zieke en kruisende takken. Bedenk ook wat je met de rest wilt doen. Streef bij het snoeien naar een evenwichtige, natuurlijke vorm.

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Stap 1: Begin bij de grootste takken

Begin bij het struik verjongen met de grootste takken.

Gebruik een snoeizaag om de grootste, oudste takken bij de basis af te zagen. Pas op dat je de buurtakken niet beschadigt. Trek de afgezaagde takken uit de struik, zodat je het effect meteen ziet. Bekijk de struik van een afstandje om te beoordelen welke takken je nu moet weghalen. Op deze manier kun je tot de helft van de oude takken verwijderen.

Stap 2: Snoei jongere, beschadigde, dichtgegroeide en kruisende scheuten

De tweede stap bij het struik verjongen is om zieke, kruisende, dichtgegroeide en jongere scheuten te snoeien.

Snoei de jongere, beschadigde, te dicht op elkaar staande en kruisende scheuten hoger aan de takken. Het midden van de struik krijgt zo meer lucht en licht, en zal in de lente sterke, nieuwe scheuten produceren. Gebruik een snoei- of takkenschaar, en snijd altijd onder een schuine hoek boven een naar buiten gerichte knop of zijscheut.

Stap 3: Snoei zijscheuten

Als derde en laatste stap bij het struik verjongen kun je zijscheuten hogerop terugknippen om vertakkingen te stimuleren.

Meer naar boven zitten misschien lange scheuten zonder zijscheuten. Snoei die met een derde terug om vertakkingen te stimuleren. Streef naar een open, evenwichtig gestel en houd rekening met sterke nieuwe aanwas vanuit de basis en de ingekorte scheuten. Doe dit elk jaar om deze vorm te houden.

Speciale uitgave Gardeners’ World Magazine: Het hele jaar snoeien

Het hele jaar door snoeien - cover

Dit stappenplan vind je terug in onze speciale uitgave: Het hele jaar door snoeien. In deze uitgave zetten we op een rij wanneer, hoe en waarom je snoeit, inclusief een handige jaarplanner.

Meer lezen over snoeien

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu