Komkommer met beschadigde schil: kan het kwaad?

Linda Passies
|
28/08/2023
komkommers

Als je zelf komkommers kweekt in je tuin, zul je merken dat ze niet zo perfect zijn als in de supermarkt. Net zoals met bijna alle groenten eigenlijk. En dat is ook helemaal niet erg: dat is juist een deel van de charme van het kweken van je eigen voedsel! Hoe zit dat bij de schil van de komkommer?

Lees verder na de advertentie

Komkommers in de vollegrond worden, in tegenstelling tot als je ze kweekt in een kas, blootgesteld aan de elementen. Zon, regen, wind, dieren: alles krijgen ze te verduren. Niet zo gek dus, als ze de schil niet helemaal ongeschonden blijft. 

Meer moestuinadviezen in je mail

Iedere week handige moestuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

De plant beschadigt zichzelf

komkommer kweken in kas

Je herkent misschien wel de lichtbruine verhardingen op de schil van komkommers. Ze lijken een beetje op verkurkingen. Hoe ontstaat dat nu? 

Lees verder na de advertentie

De steeltjes en bladstengels van komkommers hebben ruwe haartjes. Daar kun je niet omheen als je deze plant kweekt. Staat je komkommerplant in de vollegrond, dan is het extra belangrijk om de plant nauwkeurig op te binden. Doe je dat niet, dan kan wind en regen ervoor zorgen dat de bladeren en stelen langs de vruchten schuren. En het resultaat daarvan: beschadigingen op de schil.

Kun je beschadigde komkommers eten?

Kunnen die bruine, harde plekjes kwaad? Gelukkig niet. Je komkommer groeit er gewoon om door. Als de tijd is gekomen om je komkommer te oogsten, kun je hem prima opeten. Snijd simpelweg de bruine plekjes weg en geniet verder van je zelfgekweekte komkommer. 

Oogst komkommers op tijd

Wacht overigens niet te lang met het oogsten van je komkommer. Zodra hij donkergroen is, is hij op z’n lekkerst. Wacht je iets langer, dan zie je dat de komkommer weer geler wordt. Dan kun je hem nog prima eten, maar zal hij wat zuurder smaken. 

Lees meer over komkommers:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu