Zo kweek en verzorg je echte salie (Salvia officinalis)
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Echte salie (Salvia officinalis) is een smakelijk mediterraan keukenkruid. Met zijn zilverachtige groenblijvende blad en mooie blauw-paarse bloemen staat hij zowel in een sierborder als in de moestuin prachtig. Tijdens de bloei trekt hij bovendien bijen aan.
Lees verder onder de advertentie
Lees ook: Complete plantengids: salvia
Je kunt echte salie makkelijk zelf zaaien. Zaai hem in de lente binnen voor in goed afwaterende zaaigrond en plant hem uit wanneer hij goed geworteld is. Nog makkelijker is het om een plantje te kopen en daar elk jaar stekken van te nemen. Dat doe je het beste aan het eind van de lente of begin zomer.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Iedere week dit soort plantentips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Salie doet ’t het beste in de volle zon. Dat komt de smaak van de blaadjes ten goede. Zorg ervoor dat de grond goed afwatert, want salie houdt niet van natte voeten. Heb je zware grond, doe dan wat extra scherp zand in het plantgat om de afwatering te verbeteren.
Je kunt salie goed in potten kweken, maar voorkom dat de grond ’s winters doorweekt raakt. Staat salie doorlopend nat, dan zal hij afsterven.

De blaadjes en toppen van niet-bloeiende scheuten zijn het lekkerst. Je kunt ze een aantal dagen in een afgesloten zakje in de koelkast bewaren. Je kunt de bladeren ook drogen, al gaat er dan wel smaak verloren.
Salie zit vol goede oliën, vitamines en mineralen. Het kruid is vooral rijk aan vitamine A, B, bètacaroteen en kalium. In verse salie zit ook veel vitamine C.