Plant een vlinderstruik en word beloond met heel veel vlinders

Helga Kluiter
|
22/04/2022
vlinderstruik (Buddleja)

De Buddleja is een echte vlinderlokker en dus is het logisch dat hij bij de meeste mensen beter bekend is als vlinderstruik. Deze topper is verkrijgbaar in veel kleuren, vormen en maten, dus er is altijd wel een geschikte vlinderstruik te vinden voor jouw tuin. En niet alleen vlinders smullen ervan, ook andere bestuivers weten de weg naar deze ultieme zomerbloeier te vinden. Aanplanten dus!

Vlinderstruik (Buddleja)

 • Botanische naam: Buddleja
 • Volksnaam: Vlinderstruik
 • Familie: Scrophulariaceae (helmkruid)
 • Type plant: Vaste plant, bladverliezend
 • Bloeitijd: juli-september
 • Hoogte x Breedte: 2 m x 1,5 m
 • Standplaats: zon

Vlinderstruik standplaats

Vlinderstruik (Buddleja davidii)

Als je ze hun gang laat gaan, groeien vlinderstruiken op bijna elke plaats, behalve op te natte of erg zure grond. Ze zullen zelfs met alle liefde kale bouwterreinen overnemen. Maar om als tuinplant het beste uit de Buddleja te halen, zet je ze liefst op een zonnige plek. De bloemen produceren dan meer nectar en zullen dus meer vlinders aantrekken.

Vlinderstruik planten: wanneer

Een vlinderstruik die in een pot is opgekweekt, zou je in principe het hele jaar kunnen uitplanten, behalve bij vorst. Maar de beste momenten om een Buddleja te planten zijn het voorjaar en het najaar. Dan profiteert de plant van de warmte in de grond om zich sneller te vestigen. Heb je zware kleigrond, voeg dan een handje scherp zand of split toe aan het plantgat om de drainage te verbeteren.

Buddleja stekken

Veel soorten Buddleja zaaien zichzelf uit, maar door kruisbestuiving er is een kans dat de nakomelingen niet meer lijken op de ouderplant. Een vlinderstruik stekken is de oplossing als je wilt dat de nieuwe plant wél identiek is aan de ouderplant. Neem in de zomer halfrijpe stekken of houtstekken in het najaar.

Vlinderstruik snoeien

Buddleja hard terugsnoeien

Als je een vlinderstruik aan zijn lot overlaat, kan hij flink uit de kluiten wassen. Ze bloeien op de nieuwe aanwas van hetzelfde seizoen, dus je kunt de struiken hard snoeien in april. Knip ook al het dode hout eruit. Bovendien zal de plant dan later bloeien, en dat betekent dat er eind zomer nog voldoende nectar en pollen zijn voor vlinders zoals de kleine vos.

Buddleja verzorging

vlinderstruik

Vlinderstruiken vragen niet veel verzorging. Het belangrijkste is dat de grond goed draineert en dat hij tijdens langere droge perioden in de zomer af en toe water krijgt. Geef de Buddleja in het voorjaar een voeding met veel kalium om hem een oppepper geven waarvan hij sterker zal bloeien.

Wil je dat je vlinderstruik echt lang bloeit, verwijder dan regelmatig de verwelkte bloemen. De plant blijft dan nieuwe bloemen aanmaken en bovendien voorkom je zo dat hij zichzelf uitzaait.

De beste soorten vlinderstruik

gele vlinderstruik
Foto: Ptelea, CC BY-SA 3.0, via Wikimedia Commons

De Buddleja davidii is wel de bekendste soort vlinderstruik, maar er is nog veel meer keuze. Dit zijn een paar aanraders:

 • Buddleja davidii ‘Summer Beauty’: Een kleinblijvende soort met dieproze bloemen en dunne, groengrijze bladeren. Perfect om vooraan in een border te zetten, of in een pot.
 • Buddleja × weyriana ‘Sungold’ (foto): Zoek je een gele vlinderstruik, dan is deze bijzondere, sterk geurende Buddleja met gele bloemen een topper.
 • Buddleja davidii ‘Buzz Sky Blue’: Compact en eenvoudig te verzorgen, met donkerblauwe bloemen. Geschikt voor kleine tuinen en potten.
 • Buddleja alternifolia: Hij verschilt behoorlijk van de bekende Buddleja davidii. De takken zijn dun en buigen sierlijk omlaag. Aan deze takken hangen dichte groepjes zachtpaarse of roze, geurende bloemen.
 • Buddleja davidii ‘Santana’: Deze vlinderstruik is bontbladig en draagt van juli tot september wijnrode bloemen.

Meet planten voor vlinders en andere bestuivers

Magazine van Gardeners’ World 07-2022

Gardeners’ World 07-2022

Bestel nu