Narcissen vermeerderen: zo doe je dat

Linda Passies
|
06/04/2023
narcissen vermeerderen

Wil je van je narcissen méér narcissen maken? Narcissen vermeerderen is heel makkelijk. In dit artikelen leggen we uit hoe je dat doet. 

Lees verder na de advertentie

Hoe narcissen zichzelf vermeerderen

Narcissen vermeerderen zich op twee manieren: door broedbolletjes te vormen, en door zaad. Dat laatste gebeurt uiteraard alleen als je niet de uitgebloeide bloemen weghaalt. Je kunt een paar zaadhoofden laten ontwikkelen en de zaden vervolgens zaaien. Dit heeft twee grote nadelen: het duurt lang voordat je bloeiende narcissen hebt vanuit zaad. Daarnaast kost het de moederbol veel energie om zaden te laten rijpen. Dat betekent dat je het jaar erna minder bloei kunt verwachten.

Wekelijks handige tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Zo vermeerder je narcissen

narcissen vermeerderen

Lees verder na de advertentie

Maar je kunt narcissen ook op een andere manier vermeerderen: door de groepen bollen te delen. Til de kluiten voorzichtig uit de grond met een tuinvork, en haal de bollen uit elkaar. De losse bollen kun je meteen opnieuw planten. Zie je broedbolletjes aan een moederbol zitten? Als die gemakkelijk loslaten, kun je die ook delen en opnieuw planten.

Wanneer narcissen vermeerderen

Dit opgraven en opnieuw planten van narcissen kun je doen na de bloei, of juist in de herfst, op het moment dat je ook nieuwe bollen zou poten. Het voordeel van na de bloei is dat je nog precies kunt zien waar de bollen in de grond zitten, omdat het loof nog niet is verdwenen. Zorg er wel voor dat het loof op de nieuwe plek rustig kan afsterven. Hierdoor krijgt de bol energie voor de bloei van volgend jaar.

Hoe vaak narcissen vermeerderen

Dit opgraven en opnieuw uitplanten hoef je niet elk jaar te doen. Geef de bollen ook tijd om goed aan te slaan. Doe dit dus maximaal om de paar jaar. 

Narcissen die zichzelf vermeerderen

Narcissus 'Tête à tête'
Narcissus ‘Tête-à-tête’

Sommige narcissen, zoals Narcissus ‘Tête-à-tête’ of verwilderingsnarcissen, breiden zichzelf al zo goed uit, dat het haast niet nodig is om ze zelf te delen. Dit delen hoef je alleen te doen als je ze echt op een andere plek wil planten. 

Meer lezen over narcissen:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu