Lathyrus toppen: waarom en hoe doe je dat?

Lathyrus toppen

Pronkerwt of siererwt is een prachtige plant en Lathyrus odoratus ruikt ook nog eens heerlijk. Deze winnende combinatie maakt Lathyrus een populaire plukbloem. Misschien heb je ook weleens gehoord dat je Lathyrus kunt toppen. Zorgt dit dan ook voor betere plukbloemen of meer bloemen? Wij leggen je uit wat toppen inhoudt en wanneer je dat het beste kunt doen bij Lathyrus.

Lees verder na de advertentie

Lathyrus toppen: dit is het en zo werkt het

Het idee van toppen is dat, doordat je deze groeiende top verwijdert, de plant meer zijscheuten ontwikkelt. Op die manier groeit je plant wat ‘bossiger’ en heb je straks meer stengels waar bloemen aan kunnen groeien.

Zo top je siererwt

Lathyrus toppen

Als je Lathyrus-planten zo’n 10 cm hoog zijn, kun je ze toppen. Met een schone schaar, een schoon mes of je nagels haal je dan de top van jouw plant af. Zorg dat er minstens twee bladparen overblijven. Probeer een schone snede te maken, zodat de plant gemakkelijk en snel kan helen.

Wekelijks (pluk)tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips voor jouw bloemen in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Lees verder na de advertentie

Wanneer Lathyrus toppen?

De beste tijd om Lathyrus te toppen hangt af van wanneer je gezaaid hebt, want geurerwt heeft verschillende zaaimomenten. In plaats van een specifieke tijd, kun je beter aanhouden hoe groot je siererwtenplant moet zijn als leidraad. Als je Lathyrus-planten 10 cm hoog zijn, zijn ze namelijk klaar om getopt te worden.

Meer lezen over Lathyrus zaaien.

Waarom siererwt toppen?

Voor bossige groei raden sommige experts aan om je siererwt te toppen.

Het voelt misschien rigoureus om je jonge plant zo bij te knippen. Is het per se nodig om Lathyrus te toppen? Het hoeft zeker niet. Je kunt ze ook zo laten groeien en dan is er een goede kans dat je Lathyrus uit zichzelf al zijscheuten aanmaakt. Als je het nog wat spannend vindt, kun je er ook voor kiezen om een paar van je siererwten te toppen en de rest zo te laten groeien. Zo kun je ook zien of ze verschillend groeien.

Of toppen verstandig is, daar zijn de meningen dan ook over verdeeld. De Britse National Sweet Pea Society adviseert bijvoorbeeld wel om te toppen. Goed om te weten is dat geurerwten die je in de herfst hebt gezaaid, over het algemeen van zichzelf al veel zijscheuten krijgen. Bij deze planten is toppen misschien ook minder nodig, maar het kan nog steeds.

Meer lezen over Lathyrus:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu