
Foto’s: Robin Thijs.
Lees verder onder de advertentie
Tuinieren bestaat deels uit het doorgeven van kennis van generatie op generatie. Wat als je ook je kas kunt doorgeven? Robin Thijs nam de serre van zijn grootouders uit Oud-Winterslag in Genk over en zette deze weer op in zijn eigen tuin in Stevoort, Hasselt (België). Nu kan hij met zijn gezin tuinieren in een kas vol herinneringen.
Tuinieren met geliefden


Het was drieëndertig jaar geleden dat de grootouders van Robin Thijs hun serre lieten plaatsen. Zelf was Robin toen vijf of zes jaar, maar hij herinnert het zich goed. “Ik heb in de gloriejaren van de serre vaak gezegd, ‘Als jullie deze serre ooit wegdoen, dan zou ik hem graag hebben, en anders koop ik zelf zo ene, juist dezelfde!’” vertelt hij. Robins grootouders tuinierden graag en toen ze de serre niet langer konden onderhouden, wilden ze graag dat Robin de serre overnam.


Net als tuinieren werd het verplaatsen van de kas een waar familieproject. “Toen de beslissing was genomen, kwamen familie en kameraden helpen om de serre te demonteren en samen weer op te bouwen,” herinnert Robin zich. “Het is een stevige, grote serre met mooie afmetingen. Er zijn bij het verplaatsen vier ruiten gesneuveld, maar gelukkig kon ik de identieke ruitjes kopen bij Euro-Serre. Nu is de serre exact hetzelfde zoals hij bij mijn grootouders stond, behalve dat hij nu weer glimt als nieuw. Als ik hem goed onderhoud, gaat hij hopelijk nog veertig of vijftig jaar mee.”
Duurzaamheid als uitgangspunt

Duurzaamheid komt bij Euro-Serre terug in hun ontwerpen en de gekozen materialen. De serres zijn bedoeld om jaren – en in het geval van Robin zelfs generaties – mee te gaan. De eenmalige investering zorgt er op die manier voor dat je duurzaam je eigen groente, fruit en bloemen kunt kweken en zo elk seizoen blijft genieten van je tuin.
Als drukbezette tuinaannemer probeert Robin zijn kas slim in te zetten om er zoveel mogelijk uit te halen met zo min mogelijk werk. “Ik zet elk vrij stukje grond vol met nog meer gewassen, zoals sla. Dan hoef ik amper onkruid te wieden,” tipt hij. Daarbij zet hij geen bestrijdingsmiddelen in zijn serre in, maar gebruikt hij planten om de beestjes weg te leiden van zijn gewassen. “Alles wat ik hier kweek, kun je rechtstreeks plukken en in de mond steken. Dat is ook fijn voor mijn kinderen van twee en vier, die graag mee tuinieren.” Onderhand heeft Robin ook de eerste groenten geoogst en aan zijn trotse grootvader gegeven.
Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist.
Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grond stoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.
Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.