Een stapje voor met een kas van Euro-Serre

Partnerbijdrage van Euro-Serre
voorzaaien in kas euro-serre

Met een kas geniet je langer van je tuin, want je kunt het tuinseizoen flink verlengen. Doordat je maximaal gebruik maakt van de stralende zon kun je in elk seizoen wel iets zaaien én oogsten. Zelfs al in maart! Wij leggen je uit hoe je de kas ook kunt gebruiken om voor te zaaien.

Lees verder na de advertentie

Waarom voorzaaien?

Lekkere groenten stellen hoge eisen aan hun groeiklimaat. Bovendien zijn ze vaak gevoelig voor guur weer en worden ze makkelijk verdrongen door andere planten. Daarom zaaien we ze voor. Als het weer het toelaat, kan dat al vanaf deze maand in een onverwarmde kas. Zo verzeker je een gezonde start van het nieuwe tuiniersseizoen.

Hoe voorzaaien?

euro-serre voorzaaien in kas

Welke groente je ook wilt telen, de kiemperiode is de gevoeligste fase. Zorg er dus zeker voor dat je zaadjes voldoende zonlicht, warmte en water krijgen. Hou er rekening mee dat ieder gewas anders is. De eerste vroege groenten zoals spinazie, prei en bietjes kun je in februari-maart al in de koude kas zaaien. Tropische planten zoals peper, paprika en aubergine moet je best eerst binnenshuis voorzaaien, want deze zaden ontkiemen pas boven de 20 graden. Voorzaaien doe je beste in een schone zaaitray. Druk de grond goed aan en zaai niet te dik of te diep.

Op naar de kas

Zodra de planten zo’n 5 cm groot zijn en een paar blaadjes hebben, mag je ze verspenen. Als je weet dat een zaailing 14 tot 16 uur licht per dag nodig heeft om te groeien, is een kas ook daarvoor de ideale plek. Bovendien groeien planten ‘compacter’ in een tuinkas. In je warme huiskamer groeien ze te snel en worden ze lang en te dun. Volg het groeiproces dagelijks op en informeer je over de ideale omstandigheden van je gewas om zeker te weten dat je goed zit. Zo kweek je een plantje dat stevig genoeg is voor de volle grond.

Op naar buiten

Lees verder na de advertentie

Euro-serre kas in grote tuin

Als de tijd rijp is kan het uitplanten beginnen. Dat kan buiten (vaak pas na IJsheiligen), maar ook in de volle grond van de kas. Als je genoeg plek hebt, is het zeker aan te raden om je planten achter glas uit te planten. Zo geef je ziektes en insecten geen kans. Geef meloen, aubergine, komkommer en andere warmteminnende vruchtgewassen altijd voorrang op een plekje in de kas. De warme omgeving zorgt ervoor dat ze beter groeien, waardoor de oogst groter én lekkerder is!

Kriebelt het al om zelf te gaan kweken in een kas? Ga ten rade bij Euro-Serre, dé kassenspecialist van België en Nederland.

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat, ontwerp in huis en professionele plaatsing.

Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, en je verlengt je groeiseizoen. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Euro-Serre heeft exclusieve verdelers in België en Nederland.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu