Klussen in de kas: zo houd je je gewassen gezond

Partnerbijdrage van Euro-Serre
kas euro-serre klussen

Nu het tuinseizoen is losgebarsten, verdienen je plantjes extra aandacht. In dit artikel lees je over de belangrijkste klusjes die je moet doen om de gewassen in je kas gezond te houden. Je hebt ze immers niet voor niets wekenlang opgekweekt!

Lees verder na de advertentie

1. Ventilatie

Raam openen kas

Ten eerste is ventilatie cruciaal voor het behoud van gezonde planten achter glas. Veelvoorkomende plagen, zoals meeldauw of spint, kun je voorkomen door meer te ventileren en het vocht in de kas te verdrijven. Ten tweede zorgt goede ventilatie voor een gezonde groeitemperatuur. Bescherm je gewassen tegen de schadelijke maximumtemperaturen door op zomerse dagen door minstens één keer per dag grondig te ventileren.

2. De beste omstandigheden

Onthoud dat een temperatuur tussen de 22°C en 24°C en een luchtvochtigheid tussen de 60 en 80 procent perfect is voor de meeste kasplanten. Dit kan worden bereikt door deuren en ramen open te zetten. Het is nuttig om automatische raamopeners te installeren om de temperatuur in de kas op peil te houden. Deze handige apparaten openen en sluiten de ramen van de kas, afhankelijk van de temperatuur en vochtigheid in de omgeving.

3. Tomatenplanten dieven

Eenmaal geplant, vereisen de planten in je tuinkas regelmatig onderhoud en verzorging. Tomaten, bijvoorbeeld, wil je dieven om ervoor te zorgen dat ze gezond blijven en een overvloedige oogst produceren. Dit betekent dat je de zijknoppen die groeien tussen de hoofdstengel en de bladeren moet verwijderen. Dit zal ervoor zorgen dat de plant al zijn energie richt op het produceren van fruit in plaats van bladeren.

4. Water geven

Lees verder na de advertentie

kas klussen water geven

Omdat het in een kas niet regent, is het ook belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten voldoende water krijgen, vooral tijdens warme dagen. Dit kan met de gieter, of met een druppelsysteem dat automatisch water geeft aan je planten. Geef wekelijks 20-30 liter (regen)water per vierkante meter voor een mooie oogst. Let wel op: watergeven doe je aan de voet, niet op de bladeren.

5. Beschermen tegen de zon

Verder is het in de zomermaanden belangrijk om ervoor te zorgen dat je planten worden beschermd tegen de brandende zon als je kas geen natuurlijke beschutting heeft. Hiervoor kun je schaduwdoeken of andere soorten schaduwbescherming te gebruiken. Zo ben je gerust dat je planten niet uitdrogen en verbranden. Een oplossing die ook zal helpen om de temperatuur in de kas te regelen.

6. Regelmatig onderhoud

planten verzorgen oogsten in kas

Ten slotte kan het telen van groenten en planten in een serre kan een geweldige manier zijn om gezonde en smaakvolle gewassen te produceren, maar regelmatig onderhoud blijft het sleutelwoord. Door regelmatig je planten te inspecteren en ze naar beste vermogen te verzorgen, kun je van je tuinkas een heus groen paradijs maken. Veel succes met je serre-avontuur!

Over Euro-Serre

Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat, ontwerp in huis en professionele plaatsing.

Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, en je verlengt je groeiseizoen. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.

Euro-Serre heeft exclusieve verdelers in België en Nederland.

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu