Wat de bodem vertelt over je tuin: de tuinbodem van Emilie Timmermans

In samenwerking met Bio-Kultura
Doe de bodem-monsters voor de bodemanalyse in het bijgeleverde zakje.

Foto’s: Ken Stoffels fotografie.

Lees verder na de advertentie

Een gezonde tuin start met de bodem. Van de hoeveelheid zuurstof tot het bodemleven en de aanwezige voedingsstoffen, Bio-Kultura biedt een bodemanalyse aan waarmee je niet alleen weet hoe je tuin ervoor staat, maar ook hoe je de grond kunt verbeteren én hoe jouw tuinbodem precies in elkaar steekt. Eigenlijk is het een soort korte cursus en analyse in één.

Drie enthousiaste tuiniers gingen aan de slag om meer te weten te komen over hun tuinen. Kijk mee bij de bodemanalyse van Emilie Timmermans in Oosterbeek!

De tuin van Emilie Timmermans

Emilie Timmermans op de buurttuin de Meebij.

Op de Meebij-buurttuin ging Emilie Timmermans aan de slag met de bodemanalyse. Ooit was deze buurttuin een moestuin voor omwonenden, daarna een bouwplaats en vervolgens heeft het nog een tijd braak gelegen. Hoe staat de bodem er nu voor?

  • Soort grond: zandgrond, voormalige moestuinen en bouwplaats.
  • Soort tuin: Meebij-buurttuin op grond van Woningstichting Vivare, combinatie van moestuin en bloementuin.
  • Plaats: Oosterbeek.

De staat van de bodem

Verzamel eerst bodem-monsters uit je tuin.
Kijk ook rond wat er groeit in jouw tuin.
Stuur de bodem-monsters vervolgens op voor de bodemanalyse.

Lees verder na de advertentie

Emilie en de andere tuiniers van de buurttuin zetten zich nu een jaar in om de grond te verbeteren en wat blijkt? De bodem is in redelijke staat! “Dat verbaasde me”, geeft Emilie toe. “Toen we begonnen was de grond arm en was er weinig bodemleven. We zien nu steeds meer leven.”

De tuin valt, zoals de analyse aangeeft, in het gunstige milieu. “We kunnen de bodem verder verbeteren met organisch materiaal, want die score van 6,5% is nog aan de lage kant. Zo kunnen we mestcompost gebruiken om het bodemleven verder te stimuleren”, vertelt Emilie. “Ik kende gesteentemeel nog niet, maar ik leerde uit het advies dat dit ook een goede aanvulling is voor de bodem.”

De bodem verbeteren

Verrijk de bodem van je tuin met bijvoorbeeld compost van Bio-Kultura.

Op de Meebij-buurttuin waren ze al bezig met het maken van (blad)compost en het zaaien van groenbemesters zoals Phacelia. “Eerder spoelde de voedingsstoffen vanwege de arme zandgrond zo weg met een flinke bui, maar meer organisch materiaal helpt om die vast te houden.”

Emilie kijkt ernaar uit om de resultaten en adviezen te delen met haar medetuiniers. “Het is fijn om te weten hoe de tuin er écht aan toe is. Ik heb nu een beter idee van hoe het gaat en wat nog beter kan. De bodemanalyse zet eigenlijk alles even op een rij. Dan weet je ook waar je het voor doet.”

Over Bio-Kultura

Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert ons bij Gardeners’ World met interessante informatie over onder andere het bodemleven. En daar zijn we trots op, want Bio-Kultura is een bedrijf waar we als tuiniers blij van worden. Wij kweken met liefde onze planten in en met de biologische, turfvrije tuinaarde-compost en mestcompost van Bio-Kultura. Bovendien zijn ze op zoek naar vervangers van turf en veen in potgrond.

Meer lezen over bodemleven met Bio-Kultura

Meer lezen over:
Partnerbijdrage Grond
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu