Kwekersportret: Marijke Akerboom van Ninabel

Ninabel Marijke

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Marijke Akerboom van Ninabel aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Liefde voor de natuur overbrengen

Ninabel Marijke

“Wat ik het mooiste vind aan dit vak, is dat je onderdeel bent van de natuur. Onderdeel van wat er groeit en vliegt, en ook van het weer en de elementen. En dat je die liefde voor de natuur dan ook nog over kan brengen aan anderen, door te laten zien welke rol een plant heeft voor insecten en vlinders en bijen.” Hier besteedt Marijke veel aandacht aan.

“Het is mooi wanneer mensen inzien hoe een samenwerkingsverband tussen plant en diertje in elkaar steekt, en ze kunnen dit zien in mijn eigen voorbeeldtuin. Zo bied je mensen niet alleen planten aan, maar het volledige verhaal.”

Teleurstelling voorkomen

Voor iedere plek is er een prachtige plant, vindt Marijke. “Ik heb veel aandacht voor planten voor elke grondsoort. Ik wil niet dat mensen iets komen kopen omdat het er mooi uitziet, en ze het dan planten op een plek waar de plant niet blij is, waardoor het misgaat. Teleurstelling voorkomen is belangrijk. Ik help met kiezen, zodat de planten het jaren en jaren goed gaan doen op de juiste plek.”

Lees verder na de advertentie

Marijke teelt biologisch en zonder turf. “Planten die speciaal zijn voor insecten, dracht- en waardplanten, voor zweefvliegen, wilde bijen, vlinders. Ik heb veel inheemse planten, maar toch ook een paar cultivars – als ze dan maar wel dezelfde eigenschappen hebben voor insecten.”

Dit kun je van Marijke verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

Marijke kan iedere bezoeker van de plantenmarkt helpen, ze neemt planten mee voor elke grondsoort. Maar vooral wil ze ook graag de biodiversiteit helpen: “Ik ben van plan om nectarrijke planten mee te nemen voor elk seizoen. Ik vind het belangrijk dat mensen zo lang mogelijk iets in bloei hebben in hun tuin. Dit helpt de biodiversiteit enorm en biedt bovendien een prachtig gezicht.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu