De Chelsea Flower Show 2023 op tv: dit kun je allemaal verwachten

Chelsea Flower Show 2023

De Chelsea Flower Show 2023 wordt van 22 tot en met 27 mei gehouden, en daar besteedt de BBC uitgebreid aandacht aan. Al onze favoriete presentatoren, zoals Monty Don, Joe Swift, Carol Klein, Rachel de Thame, Arit Anderson, Adam Frost en anderen nemen je mee langs alle highlights van dit jaarlijkse bloemen- en plantenfestijn.

Lees verder na de advertentie

Dit kun je vanaf zondag 21 mei 2023 op BBC1 en BBC2 allemaal zien (Nederlandse tijd):

Zondag 21 mei 2023

19:00 uur, BBC1

Het aftellen naar de RHS CHelsea Flower Show 2023 begint. In deze uitzending wordt alvast een uur lang vooruitgeblikt op wat komen gaat.

Maandag 22 mei 2023

16:45 uur, BBC1

Nicki Chapman en Angellica Bell hebben exclusieve toegang tot alle glitter en glamour van de openingsdag van de RHS Chelsea Flower Show 2023. Ze worden vergezeld door een team van tuinexperts, waaronder Rachel de Thame, die de wereld rondreist zonder het showterrein te verlaten, en Toby Buckland, die laat zien hoe je je tuin op de Chelsea-manier kunt verfraaien.

Lees verder na de advertentie

Carol Klein gaat op zoek naar de verborgen schatten die we straks allemaal in onze tuinen willen, terwijl James Wong de geheimen van het gazon ontrafelt. En voor het eerst is er een bruiloft op de show – wat gevierd wordt met kunstige en feestelijke bloemenguirlandes.

20:30 uur, BBC2

Monty Don en Joe Swift bekijken een aantal van de 35 inspirerende tuinen en de onberispelijke installaties van kwekers in de Great Pavilion. Adam Frost duikt in een tuin die is gemaakt met het oog op de gemeenschap, terwijl Arit Anderson de vernuftige kamerplantenstudio’s bezoekt. 

Frances Tophill werpt een eerste blik op de plantstijlen die je op de show kunt verwachten, terwijl Carol Klein een voorschot neemt op de zomer met prachtige bloemen. En Sophie Raworth staat klaar om de Britse koninklijke familie te verwelkomen op de show.

Dinsdag 23 mei 2023

Chelsea Flower Show 2023

16:45 uur, BBC1

Het is Medals Day op Chelsea, en Nicki Chapman en Angellica Bell trappen de uitzending af met een overzicht van de grote winnaars van dit jaar.Toby Buckland verzamelt de beste designtips om je eigen tuin een upgrade à la Chelsea te geven. Great British Menu-jurylid Nisha Katona helpt om de zomerse barbecues meer pit te geven en Rachel de Thame inspireert de kijker met de perfecte planten voor prachtige zomerborders.

21:00 uur, BBC2

De spanningen lopen op voor de uitreiking van de belangrijke medailles. Monty Don en Joe Swift vertellen alles over de highlights van de tuinprijzen, terwijl Carol Klein zich richt op de winnaars in de Grand Pavilion. Modeontwerper Bruce Oldfield doet uit de doeken hij zijn liefde voor tuinieren de inspiratie vormde voor zijn ontwerp voor koningin Camilla’s jurk tijdens de kroning. En Frances Tophill ontdekt de spannendste nieuwe planten op Chelsea die de komende jaren in veel tuinen terecht zullen komen. Plus: de bekendmaking van de winnaar van de RHS Best Show Garden 2023.

Woensdag 24 mei 2023

16:45 uur, BBC1

Nicki Chapman en Angellica Bell zijn terug met meer inspiratie en ideeën van de RHS Chelsea Flower Show. Toby Buckland geeft ontwerptips voor balkons, Carol Klein laat zien hoe mooi Euphorbia in borders is en Mark Lane probeert verschillende struiken om tuinen toekomstbestendig te maken. Zangeres Kim Wilde vertelt hoe tuinieren haar leven heeft veranderd.

20:00 uur, BBC1

Sophie Raworth en Joe Swift nemen in kijkje in alle showtuinen die meedoen met de BBC RHS People’s Choice Award. Dame Mary Berry bezoekt de Great Pavilion om de rozen van dit jaar in volle glorie te aanschouwen, en JJ Chalmers ontdekt alles over kweken onder glas. Presentatrice AJ Odudu deelt haar liefde voor kamerplanten.

21:00 uur, BBC2

Monty Don en Joe Swift bekijken de kleinere tuinen van de Chelsea Flower Show. Rachel de Thame deelt haar tips waarmee je het maximale haalt uit je zomerse terrassen, Frances Tophill showt de beste planten om in potten te kweken, en Dame Mary Berry bezoekt de legendarische kweker Jon Wheatley in zijn tuin. En Michelin-sterrenkok Tom Kerridge legt uit hoe zijn tuin zijn manier van koken beïnvloedt.

Donderdag 25 mei 2023

Vaste planten in bloembakken

16:45 uur, BBC1

Nicki Chapman en Angellica Bell doen verslag vanaf de RHS Chelsea Flower Show 2023. Angellica praat met YouTube- en Strictly-ster Joe Sugg over zijn pas ontdekte liefde voor tuinieren, en James Wong geeft zijn tips voor beginners voor het kweken van kamerplanten. Toby Buckland deelt zijn ideeën over hoe je de buitenste randen van je tuin tot leven kunt brengen, terwijl Nicki en Rachel laten zien hoe je de ruimte naast je voordeur een verbluffende uitstraling geeft. Mark Lane geeft zijn beste tips om het hele jaar door van mooie planten te kunnen genieten.

21:00 uur, BBC2

Monty Don, Joe Swift en het team genieten van de passie die schuilgaat achter de planten en tuinen die tentoongesteld worden. Adam Frost ontdekt de innovatieve ontwerpdetails die verborgen zitten in de tuinen, terwijl Nick Bailey onderzoekt hoe we onze plantkeuze kunnen aanpassen om voorbereid te zijn op hete zomers. Joe geniet van de schoonheid van een favoriet onder de kamerplanten: de orchidee. Arit Anderson doet inspiratie op met enkele opvallende planten.

Vrijdag 26 mei 2023

Chelsea Flower Show 2023

16:45 uur, BBC1

Angellica Bell en Nicki Chapman praten met Morning Live-presentator Gethin Jones over zijn passie voor tuinieren. Carol Klein onthult haar laatste verborgen plantschatten, pelargoniums, en Toby Buckland geeft je meer ideeën voor echte blikvangers in de tuin. Rachel de Thame laat zien hoe je een vleugje Chelsea-kleur aan je tuin kunt toevoegen, terwijl James Wong je helpt bij het kweken van je eigen fruit en groenten.

20:30 uur, BBC1

Eindelijk is het zover: Sophie Raworth en Joe Swift onthullen de winnaar van de BBC RHS People’s Choice Award van dit jaar. Daarbij worden ze vergezeld door Dame Mary Berry, die aan de kwekers in het paviljoen vraagt hoe je het beste een prachtige plukbloementuin aanlegt. Adam Frost en Toby Buckland bespreken de belangrijkste trends op het gebied van beplanting die dit jaar op de show naar voren zijn gekomen. En met de zomer voor de deur laat Frances Tophill zien welke cocktails je kunt maken met planten en kruiden uit je eigen tuin.

21:00 uur, BBC2

Aan het einde van de week vieren Monty Don en Joe Swift geheel in stijl de winnaar van de felbegeerde BBC RHS People’s Choice Award. Actrice en tuinier Caroline Quentin geeft ons een exclusief kijkje in haar prachtige tuin in Devon. Carol Klein onthult haar favoriete ‘guilty pleasure’-planten die het verdienen om weer geliefd te worden. En Adam Frost laat zien hoe ontwerpers planten en materialen gebruiken om geweldige toevluchtsoorden te creëren en tegelijkertijd tuinen veerkrachtiger te maken in het veranderende klimaat.

Meer lezen over:
Inspiratie TV
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu