Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin: week 50.
Lees verder na de advertentie
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
Biodiversiteit
- In deze tijd van het jaar verbruiken vogels door de kou meer energie. Bijvoeren gedurende de winter, bijvoorbeeld met zelfgemaakte vetbollen, is daarom erg nuttig. En het is bovendien leuk om vogeltjes te bekijken in je tuin!
- Laat planten met verdorde zaadhoofden in je tuin staan, want meerdere soorten vogels eten de zaden hiervan graag op.
Kamer- en kasplanten
Kweken
- Beplant decoratieve bakken voor de kerst en stal ze op een creatieve manier uit in je tuin op tafels en etagères.
- Neem wortelstekken van planten zoals munt, Phlox (vlambloem), Verbena, Primula (sleutelbloem) en herfstanemoon.
Moestuin
- Maak in de winter optimaal gebruik van de kas om planten en stekjes de winter door te helpen of om al vroeg te beginnen met het kweken van niet-winterharde planten voor het komende tuinseizoen.
- Rode bieten zijn winterhard, dus je kunt ze de hele winter door oogsten, totdat het inzaaien weer begint in het voorjaar.
Snoeien
- Maak je graag kerstkransen om aan de voordeur te hangen, knip dat wat takjes van de winterbes. De bessen zien er geweldig eruit met een paar dennentakjes en een feestelijk lint!
- Knot wilgen (Salix) door ze tot de basis van de knot terug te snoeien. Gebruik de wilgentenen bijvoorbeeld voor het weven van manden. Of steek ze in de grond om nieuwe wilgen te laten wortelen.
Tuinklussen
- Bereid je stekgereedschap voor op het volgende seizoen door het schoon te maken, te slijpen en dun met (plantaardige) olie in te vetten. Daarmee voorkom je roestvorming.
- Veeg algen die het terras en betegelde paden glad maken weg door er wat scherp zand overheen te strooien en vervolgens met een bezem even flink te schrobben.