Checklist voor de tuin: week #30
Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 30?
Checklist gemist?
Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!
De tuin in juli: week 30
Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:
Biodiversiteit
- Restjes fruit over, zoals meloen of appelschillen? Leg het op een plekje achterin je tuin neer voor de wespen. Zij weten het lekkers snel te vinden. En met een beetje geluk laten ze jouw eten dan met rust.
Kamer- en kasplanten
Lees verder na de advertentie
- Weersta de neiging om verbrand blad weg te knippen. Het ziet er niet mooi uit, maar het zorgt voor extra schaduw op de grond – en dus minder verdamping.
- Maak bladstekken van kamerplanten zoals de jadeplant (Crassula) en kalanchoë.
Kweken
- Als je nu de knolletjes van herfstkrokussen en herfsttijloos poot, staat je deze herfst een kleurenpracht te wachten.
- Neem nog meer stekken van je favoriete niet-winterharde planten om later binnen te laten overwinteren. Ook kun je nu nog stekken nemen van struiken en vaste borderplanten.
Moestuin
- Maak nieuwe aardbeienplanten door de uitlopers te dirigeren naar een potje met potgrond. Zet ze daarin vast en wacht tot de planten goed geworteld zijn. Dan knip je ze los van de moederplant.
- Controleer of je aardappelen klaar zijn om te oogsten. Schraap wat grond weg: zijn ze groot genoeg, dan kun je ze uit de grond halen. Zo niet, dek ze dan weer toe en wacht nog een paar weken.
Snoeien
- Knip de bloemstengels van uitgebloeide salvia’s en kattenkruid (Nepeta) terug. Ze verspillen dan geen energie aan het produceren van zaad en bloeien mogelijk nog een keer.
- Geef de blauweregen (Wisteria) nu zijn zomerse snoeibeurt en knip alle lange zijscheuten terug tot 20 cm voor een sterkere bloei volgend voorjaar.
Tuinklussen
- Controleer de onderkant van je koolplanten op eitjes van het koolwitje. Veeg die eventueel weg en dek de planten dan toe met fijnmazige netten om meer koolwitjes buiten te houden.
- Zet terracotta potten even in een emmer met water, zodat dit poreuze materiaal water kan opzuigen. Het houdt de potten langer koel en vochtig.