Checklist voor de tuin: week #30

Helga Kluiter
|
25/07/2022
Aardbeien uitlopers stekken

Soms is het lastig om bij te houden wat er precies moet gebeuren in de tuin. Welke planten kun je nu zaaien? Wat is er te oogsten uit de moestuin? En is dit nu wel of niet het juiste moment om die ene boom snoeien? Wij geven je elke week een dosis ideeën en inspiratie met onze handige checklist voor de tuin. Wat kun je allemaal doen in de tuin in juli: week 30?

Lees verder na de advertentie

Checklist gemist?

Vorige week geen tijd gehad om in de tuin te werken? Bekijk snel nog de vorige checklist voor de tuin!

De tuin in juli: week 30

Ga deze week aan de slag met de volgende tuinklussen:

Biodiversiteit

wespen bestrijden
 • Restjes fruit over, zoals meloen of appelschillen? Leg het op een plekje achterin je tuin neer voor de wespen. Zij weten het lekkers snel te vinden. En met een beetje geluk laten ze jouw eten dan met rust.

Lees verder na de advertentie

Kamer- en kasplanten

verbrand komkommerblad
 • Weersta de neiging om verbrand blad weg te knippen. Het ziet er niet mooi uit, maar het zorgt voor extra schaduw op de grond – en dus minder verdamping.
 • Maak bladstekken van kamerplanten zoals de jadeplant (Crassula) en kalanchoë.

Kweken

de tuin in juli week 30: herfstbollen planten
 • Als je nu de knolletjes van herfstkrokussen en herfsttijloos poot, staat je deze herfst een kleurenpracht te wachten.
 • Neem nog meer stekken van je favoriete niet-winterharde planten om later binnen te laten overwinteren. Ook kun je nu nog stekken nemen van struiken en vaste borderplanten.

Moestuin

de tuin in juli week 30: aardbeien uitlopers stekken
 • Maak nieuwe aardbeienplanten door de uitlopers te dirigeren naar een potje met potgrond. Zet ze daarin vast en wacht tot de planten goed geworteld zijn. Dan knip je ze los van de moederplant.
 • Controleer of je aardappelen klaar zijn om te oogsten. Schraap wat grond weg: zijn ze groot genoeg, dan kun je ze uit de grond halen. Zo niet, dek ze dan weer toe en wacht nog een paar weken.

Snoeien

de tuin in juli week 30: nepeta snoeien
 • Knip de bloemstengels van uitgebloeide salvia’s en kattenkruid (Nepeta) terug. Ze verspillen dan geen energie aan het produceren van zaad en bloeien mogelijk nog een keer.
 • Geef de blauweregen (Wisteria) nu zijn zomerse snoeibeurt en knip alle lange zijscheuten terug tot 20 cm voor een sterkere bloei volgend voorjaar.

Tuinklussen

 • Controleer de onderkant van je koolplanten op eitjes van het koolwitje. Veeg die eventueel weg en dek de planten dan toe met fijnmazige netten om meer koolwitjes buiten te houden.
 • Zet terracotta potten even in een emmer met water, zodat dit poreuze materiaal water kan opzuigen. Het houdt de potten langer koel en vochtig.
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu