Bramenstruik vermeerderen: zo doe je dat

Linda Passies
|
04/09/2023
Braam plukken bramenstruik vermeerderen

Bramenstruiken groeien zo snel en onstuimig, dat het vaak niet nodig is om ze te stekken om méér struiken te maken. Sterker nog: vaak wil je eerder een deel kwijt dan vermeerderen. Maar wil je vrienden blij maken met een bramenstruik? Dan kun je ze heel makkelijk stekken. 

Lees verder na de advertentie

Bramenstruik afleggen

Braam plukken braam vermeerderen

De makkelijkste manier om een bramenstruik te stekken, is door hem af te leggen. De kans is groot dat de struik al afleggers heeft gemaakt. Scheuten die de grond raken, ontwikkelen snel wortels. Als er genoeg wortels aan de scheut zitten, kun je hem losknippen van de moederplant en verplanten. 

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week handige tuintips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Bramenstruik afleggen wanneer

Lees verder na de advertentie

Heeft de bramenstruik geen aflegger gemaakt, dan kun je dat zelf doen. Een goed moment hiervoor is aan het eind van de zomer of het begin van de herfst. 

Bramenstruik afleggen stappenplan

Een bramenstruik afleggen is erg makkelijk. Volg simpelweg deze stappen:

  • Kies een jonge scheut.
  • Buig de scheut naar de grond en zet hem vast met een haak of iets zwaars
  • Bedek de scheut met aarde.
  • In de lente zou er genoeg wortelgroei moeten zijn. Je kunt de scheut dan losknippen van de bramenstruik en uitplanten op een andere plek.

Braam stekken

bramenstruik stek planten

Een braam kun je ook stekken door een stengelstek te nemen. Daarvoor kies je een volgroeide stengel van ongeveer 10 cm lang. Je verwijdert de onderste bladeren van de scheut en zet hem in een pot met potgrond. De pot zet je op een lichte plek uit de zon.

Je wil niet dat de grond uitdroogt. Daarvoor kun je de eerste periode een stolp over het potje zetten of de pot in een kweekkasje zetten. Let erop dat je wel regelmatig frisse lucht geeft!

Zodra je de wortels door de gaten onderaan het potje ziet, kun je de stek uitplanten.

Lees meer over stekken:

Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu