
Woldoek is een veelzijdige hulp in de tuin, bestaat uit natuurlijk materiaal én is ook nog eens gemaakt van een restproduct, namelijk schapenwol. Zoek je naar een duurzame oplossing om bijvoorbeeld je borders te mulchen, de bodem te voeden en vochtig te houden of ongewenste planten op een plasticvrije manier te onderdrukken, dan biedt dit handige doek uitkomst. Tuinier Christina Høyer deelt haar ervaringen met woldoek.
Lees verder onder de advertentie
Gezonde opties voor de tuin

Waar woldoek nog nieuw is voor Annelies Leeters, werkt ecologisch tuinontwerper Christina Høyer al tijden met dit product. “Ik tuinier mijn hele leven al”, vertelt ze. Vanuit haar passie voor tuinieren informeert Christina ook mensen over gezonde opties voor hun tuin.
Woldoek als plasticvrij alternatief

Christina: “Tuinieren is voor mij pure ontspanning en genieten. Ik vind het leuk om mensen op een andere manier naar hun tuin te laten kijken. Steeds meer mensen weten bijvoorbeeld dat karton beter is voor de bodem van je tuin dan producten als worteldoek waar plastic in verwerkt is, maar woldoek is vaak nog nieuw voor ze. Voor mijn bedrijf De Wilde Margriet en ook op De Glinstertuin werk ik al tijden met producten van Bio-Kultura en ik probeerde woldoek al uit voordat het op de markt was. Vooral voor het leggen van paden gebruik ik het graag, onder andere om onkruid te onderdrukken. Uiteindelijk voedt het woldoek de grond weer.”
Levend materiaal

Woldoek is een ‘levend materiaal’, iets dat organisch afbreekt en dat je zo nu en dan moet vervangen. “Wat dat betreft is het net als een patchwork: soms vallen er gaten en moet je een nieuw stuk toevoegen. Dan knip je het gedeelte uit dat je nodig hebt en plaats je die.” Deze lappendeken vormt zo de altijd veranderende onderlaag van een pad met bijvoorbeeld houtsnippers.
Verschil: woldoek of niet

“Ik merk een groot verschil tussen plekken waar ik woldoek heb neergelegd en waar niet. Daar waar geen woldoek ligt, komt er aanzienlijk meer onkruid op. Ook kun je het makkelijk op maat knippen en zo rond je planten leggen.” Wat ooit een restproduct was speelt als woldoek nu een sleutelrol in Christina’s manier van gezond tuinieren.
Over Bio-Kultura
Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost, mestcompost en woldoek met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert met interessante informatie over onder andere het bodemleven en hoe je jouw tuin gezond houdt. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond en met het verwerken van restproducten tot verantwoorde producten die jouw bodem verbeteren, zoals woldoek.
Tip!

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.