Woldoek in de tuin van Annelies Leeters
Woldoek is een veelzijdige hulp in de tuin, bestaat uit natuurlijk materiaal én is ook nog eens gemaakt van een restproduct, namelijk schapenwol. Zoek je naar een duurzame oplossing om bijvoorbeeld je borders te mulchen, de bodem te voeden en vochtig te houden of ongewenste planten op een plasticvrije manier te onderdrukken, dan biedt dit handige doek uitkomst. Tuinier Annelies Leeters deelt haar plannen met woldoek.
Warme herinneringen aan de moestuin
Annelies groeide op met een liefde voor tuinieren. “Mijn vader had ooit een enorme moestuin achter het huis”, vertelt ze. “Ik herinner me dat mijn moeder ‘s ochtends de tuin in ging om groenten te oogsten voor onze warme lunch.” Nu kweekt ze ook eetbare gewassen in haar eigen tuin aan huis.
Aardbeien beschermen tegen slakken
Toch is er een gewas dat problemen oplevert: haar aardbeien worden links en rechts opgegeten door slakken. “Ze verbergen zich in het stro dat ervoor moet zorgen dat de aardbeien niet gaan rotten op de grond. Toen ik in Gardeners’ World magazine las over woldoek, vroeg ik me af of dit dan een goede oplossing kon zijn.”
Woldoek in de tuin van Annelies
Daarom ging Annelies aan de slag om de bodem van de verhoogde aardbeienbedden in haar tuin te bedekken met woldoek. Met hulp van haar dochter ging dat sneller dan gedacht. “De plantbedden zijn 1 m x 2 m breed en daarmee heeft het doek van 1 m breed de perfecte afmeting. Het is een fijn materiaal om mee te werken. Je knipt het gemakkelijk in stukken en legt het zo op de bodem.”
Lees verder na de advertentie
Zelf gebruikt Annelies al jaren potgrond en compost van Bio-Kultura, maar dit product kende ze nog niet. “Het is fijn dat het van een restproduct wordt gemaakt én de bodem voedt.”
Nog meer voordelen van woldoek
Annelies denkt erover om het woldoek, dat door zijn textuur hopelijk slakken weert, te combineren met stro om zo te zorgen dat de aardbeien niet gaan rotten. Als het doek snel genoeg opdroogt, is stro wellicht niet eens nodig. “Ik kijk ernaar uit om het uit te proberen. Ik ben dol op tuinieren en geniet ervan om uit mijn eigen tuin te oogsten.”
Enthousiasme voor tuinieren
Het enthousiasme voor tuinieren geeft Annelies ook door aan de volgende generaties. “Laatst heb ik met mijn kleinzoon van drie gezaaid. Je kan maar beter vroeg beginnen!” lacht ze.
Over Bio-Kultura
Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost, mestcompost en woldoek met hart voor plant, mens, dier en milieu. Bio-Kultura inspireert met interessante informatie over onder andere het bodemleven en hoe je jouw tuin gezond houdt. Bovendien test de kwekerij met vervangers van turf en veen in potgrond en met het verwerken van restproducten tot verantwoorde producten die jouw bodem verbeteren, zoals woldoek.