Het najaar is een goede tijd om de balans op te maken in de tuin. Wat heeft het goed gedaan en wat is minder goed gelukt? Marcelle van Houtum van het familiebedrijf Kwekerij van Houtum en Bio-Kultura in Doorn, legde 8 maanden geleden een nieuwe tuin aan. Hoe is dat gegaan en wat kan ze andere tuiniers wel en niet aanraden?
Lees verder na de advertentie
Wat ging er goed in de tuin?
Marcelle is nu ruim 8 maanden bezig in haar nieuwe tuin. Ze blikt tevreden terug op deze periode: “Gelukkig gingen er veel dingen goed. Door de vele regenval waren er dan misschien wel veel slakken, maar de keren dat ik de gieter heb moeten pakken, waren op een hand te tellen. Ik ben ontzettend tevreden over hoe alle planten gegroeid zijn in een relatief korte tijd. De flinke laag tuinaarde-compost heeft daarin ook wel geholpen natuurlijk. Bij elk schepje in de grond komen er wel een paar pieren naar boven en dat stemt mij zeer positief.”
Tip van Marcelle: stap voor stap
Een belangrijke les die Marcelle leerde, was om niet alles in één keer te willen aanpakken. “Stapje voor stapje heb ik elke keer weer een stukje tuin aangepakt, niet alles in een keer. Dat is ook goed bevallen en ik heb gemerkt dat het dan ook de aandacht krijgt die het verdient.”
Wat ging er minder goed in de tuin?
Natuurlijk ging niet alles goed, vertelt ze eerlijk. Marcelle: “Ik had hoge verwachtingen van een bepaald stuk border met een beetje een ‘prairie-achtige’ beplanting. Het zonlicht op die plek had ik verkeerd ingeschat, dat was er gewoon echt veel te weinig waardoor de planten niet echt tot wasdom kwamen.”
Dit is een veel geziene fout, zegt ze zelf. “Nou ja, fout. Ik zie het meer als trial and error. De standplaats is heel belangrijk om rekening mee te houden, namelijk. Kleurrijke zonnehoeden of dropplanten zijn natuurlijk heel aanlokkelijk om te kopen, maar als je een schaduwrijke tuin hebt, dan heeft het niet zo veel zin en raak je wellicht gedemotiveerd. Kijk dus goed naar de hoeveelheid (direct) zonlicht op een plek en maak daarna pas je keuze. Hoewel het ook weer niet zo is dat planten direct doodgaan door een dergelijke ‘fout’. Kijk dus goed en verplaats de plant als deze niet op de juiste plek staat.”
Tip van Marcelle: maak foto’s
Maak gedurende het jaar vaak foto’s van je tuin, zo adviseert ze aan andere tuiniers. “De datum en tijd staan er automatisch bij, wat heel handig is als je nieuwe plannen gaat maken en wil bepalen hoe de zon ook alweer staat in een bepaalde periode.”
Levendige waarnemingen
Marcelle heeft zichzelf naar eigen zeggen heel wat uurtjes verloren in het bekijken en fotograferen van de verschillende insecten, om vervolgens uit de vogelen op wat voor type planten zij het meest vliegen. “Naast dat ik mijn creatieve groene vingers volop kwijt kon in het samenstellen van mooie plantencombinaties, vond ik het misschien nóg wel veel leuker om de grote hoeveelheid insecten en (bodem)dieren te zien. De beplanting is veel diverser geworden. Dat is ook niet zo moeilijk als je 15 m² aan alleen al hortensia’s kunt omgooien. Daardoor vliegt er ook een grote diversiteit aan insecten rond.”
Mulchen loont
Op dit moment kijkt ze door het raam en ziet ze een roodborstje dat vol passie tussen het gevallen blad naar eten zoekt. Iets verderop ziet ze een merel die enthousiast in het paadje van houtsnippers hakt. “Vogels zijn er volop in mijn tuin en dat vertelt me dat ze voeding vinden, onder meer in de vorm van insecten en kleine bodemdieren. Die laatste doen op hun beurt weer nuttig werk voor de bodem en de planten in mijn tuin. Ik heb het hele jaar door veel gemulcht en dat werpt dus echt z’n vruchten af. Loof van bieten of andere groenten, getrokken onkruid (zonder zaden) en snoeiafval verspreid ik hier eigenlijk altijd door de tuin. Zo heeft het bodemleven continu iets te verwerken”, vertelt Marcelle.
Vooruitblik op het tuinseizoen
Marcelle kijkt nu al uit naar het nieuwe tuinjaar, klaar om de mouwen op te stropen. “Naast het verder omgooien en diverser maken van de borders, ga ik vanaf januari de volgende tuinacties doen.”
- Het planten van een bessenstruik voor de vogels
- Een klein vijvertje maken
- Mestcompost verspreiden over de borders
- Houtsnipperpad aanvullen.
Over Bio-Kultura en Kwekerij van Houtum
Kwekerij van Houtum in Doorn zag de bodemkwaliteit in de loop der tijd transformeren door jaar in jaar uit te werken met compost. Dat succes wilde het familiebedrijf verder verspreiden en zo werd Bio-Kultura geboren. Bio-Kultura maakt biologische potgrond, tuinaarde-compost en mestcompost met hart voor plant, mens, dier en milieu. De kwekerij test bovendien met vervangers van turf en veen in potgrond.