Oosterse kruiden kweken: must-haves in de exotische kruidentuin
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Zelf oosterse kruiden kweken is makkelijker dan je denkt! Door je eigen exotische kruidentuintje aan te leggen, geef je je eten een heerlijke smaak. Wij leggen uit hoe je al deze smakelijke planten kweekt en in de keuken gebruikt.
Lees verder onder de advertentie
Oosterse kruiden zijn de kruiden die veel gebruikt worden om allerlei Marokkaanse, Midden-Oosterse en Aziatische gerechten hun kenmerkende smaak te geven. Maar ze zijn ook goed in Europese maaltijden in te passen. Denk aan citroengras als vervanger voor citroentijm. En Chinese bieslook is fantastisch in je omelet.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.
Denk niet dat je deze exotische kruiden alleen in warme, tropische oorden kunt kweken. Integendeel! Ook in onze contreien is oosterse kruiden kweken goed te doen. En de paar kruiden die wel veel warmte nodig hebben, zijn blij met een plekje op een lichte vensterbank. Begin je eigen oosterse kruidentuin met de volgende kruiden:

Deze kruiden worden veelvuldig gebruikt in de Midden-Oosterse keuken:

Mentha spicata ‘Moroccan’ is wat sterker is dan andere muntsoorten, en zijn smaak is bovendien het hele jaar lekker fris en zoet.
Je kunt munt zelf zaaien, maar een paar kleine plantjes kopen gaat sneller. Kweek Marokkaanse munt in potten om te voorkomen dat hij je tuin overneemt! Munt houdt van een voedingsrijke, vochtige maar doorlatende grond en wat schaduw.
Dit is de beste muntsoort voor muntthee. Marokkaanse munt is ook lekker om vers gesneden in het klassieke Libanese gerecht tabouleh te doen, of om als garnering te gebruiken voor nieuwe aardappelen.

Petroselinum crispum var. neapolitanum, ofwel platte peterselie of bladpeterselie, smaakt sterker dan krulpeterselie en heeft een verse ‘grassige’ smaak.
Bladpeterselie is eenvoudig te kweken uit zaad, zowel in potten als in de volle grond. Probeer bijvoorbeeld ‘Gigante d’Italia’, die grote bladeren heeft en gemakkelijk zes maanden oogst levert.
Platte peterselie is een veelzijdig kruid. Gebruik het bijvoorbeeld vers gesneden in couscous en risotto. Het is ook heerlijk voor het trekken van bouillon en in de soep. Of combineer bladpeterselie met basilicum en munt om een salsa verde te maken.

Over de smaak van koriander (Coriandrum sativum) wordt getwist. Niet vreemd, want hoe koriander voor jou smaakt, is genetisch bepaald. Mensen die het OR6A2-gen bezitten, vinden het blad (maar niet de zaden) naar zeepsop smaken. Mensen zonder dit gen kunnen genieten van de heerlijke citrusachtige smaak.
Zaai om de paar weken koriander voor een doorlopende voorraad vers korianderblad. Koriander houdt van halfschaduw, maar produceert zaad als het te heet of droog wordt. Variëteiten ‘Confetti’ en ‘Leisure’ schieten minder snel door. Je kunt het zaad trouwens ook oogsten en tot korianderpoeder (in de winkel te koop als ketoembar) vermalen.
Voeg het blad van koriander vers toe bij het koken of gebruik het als garnering. Het smaakt ook lekker in curry’s, salsa’s en tajines.

Deze kruiden worden veel gebruikt in de Japanse keuken:

Cryptotaenia japonica, ook wel bekend als mitsuba of witte kervel, heeft een milde anijssmaak met een vleugje selderij en peterselie.
Mitsuba is eenvoudig uit zaad te kweken. Zaai elke maand een beetje om doorlopend verse bladeren te oogsten. De mitsuba plant vraagt een voedingsrijke, vochtige grond en wat schaduw. Hij groeit zowel in potten als in de volle grond prima.
Mitsuba of witte kervel heeft een sterke smaak, dus je hebt er maar weinig van nodig. Gebruik het als garnering voor misosoep of roerbak- en rijstgerechten.

Allium tuberosum ofwel Chinese bieslook of knoflook bieslook is lid van de lookfamilie, waartoe ook ui, prei en knoflook behoren. Chinese bieslook lijkt op gewone bieslook, maar heeft een milde knoflooksmaak.
Je kunt Chinese bieslook ter plekke zaaien tussen maart en augustus. Zet hem in de volle zon in potten of in voedingsrijke, vochtige, doorlatende grond. Deze winterharde vaste plant heeft geen bescherming nodig.
Knoflook bieslook smaakt lekker bij alle gerechten waarin knoflook ook lekker zou smaken. Gebruik het bijvoorbeeld fijngesneden in bouillon, dumplings en viskoekjes. De bloemen zijn ook eetbaar en vormen een mooie garnering.

Perilla frutescens is beter bekend onder de Japanse naam shiso. Het kruid heeft een smaak die het midden houdt tussen munt en basilicum met een vleugje anijs.
Zaai de shiso zaden op het oppervlak van zaaigrond en bedek het met een dun laagje grond of vermiculiet. Shiso planten houden van een zonnige, goed afwaterende plek.
Shiso is een favoriet in de Japanse keuken. De groenbladige variëteit wordt gebruikt met tofoe, sushi, gefrituurd in tempurabeslag of gesneden als garnering. De paarse variant zit vaak in tafelzuur.

Deze kruiden worden veel gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken:

Persicaria odorata ofwel Vietnamese koriander heeft een pittige smaak met een vleugje munt. Het blad wordt gebruikt in de Zuid-Aziatische keuken.
Koop Vietnamese koriander planten en voorkom dat ze gaan woekeren door ze in potten te kweken. Hij houdt van voedingsrijke grond en vochtige zomers. Neem in de zomer een paar stekken die je vorstvrij overwintert. Vietnamese koriander is een vaste plant, maar hij heeft wel bescherming tegen vorst nodig. Neem voor de zekerheid in de zomer een paar stekken die je vorstvrij overwintert.
Voeg Vietnamese koriander vlak voor het serveren toe aan roerbak- en noedelgerechten en curry’s om de smaak te behouden en gebruik het spaarzaam, want het smaakt sterk. Ook lekker met citroengras, limoen en Spaanse pepers.

Oosterse kruiden kweken? Dan mag Thaise basilicum met zijn anijsachtige smaak niet ontbreken.
Je kunt deze basilicumsoort kopen als kleine potplantjes of eenvoudig zelf basilicum zaaien. Zet Thaise basilicum, net als gewone basilicum, op een warme, zonnige plek, zoals op een vensterbank of in de kas.
Thaise basilicum is een echte smaakmaker in curry’s en roerbakgerechten. Het kruid is sterker dan andere basilicumsoorten en kan langer meegekookt worden zonder smaakverlies.

Citroengras of sereh (Cymbopogon citratus) smaakt zoet en citroenachtig. De heerlijke geur die tijdens het snijden vrijkomt is al een feestje op zich.
Je kunt citroengras op meerdere manieren kweken. Zelf zaaien kan, maar het kopen van kleine plantjes gaat sneller. Je kunt ook citroengras uit de supermarkt in een paar weken in water laten wortelen. Citroengras heeft warmte en veel vocht nodig. Bescherm het dus in de winter tegen vorst.
Als de plant groter wordt, vormt hij zijscheuten die je vanaf de steel kunt verwijderen. Gebruik deze in currypasta’s of als smaakmaker in bouillon. Van het blad kun je thee trekken.