Leycesteria formosa: drie seizoenen kleur
Bewaar bericht
Wil je dit artikel bewaren? Log in of maak een account aan om het op te slaan bij je favorieten.
Log in
Lees verder onder de advertentie
Misschien ken je hem beter als fazantenbes of grootmoeders oorbel: de winterharde Leycesteria formosa, met zijn fascinerende vorm en heldere kleuren, is een favoriete struik in veel tuinen.
Lees verder onder de advertentie
De fazantenbes heeft heel wat aantrekkelijke kwaliteiten voor een plant die ooit werd gezien als fazantenvoer. Bovendien is hij bijna niet kapot te krijgen.

De bessen rijpen laat in de herfst, in oktober of november, van groen tot roze tot roodpaars en bijna zwart. De bessen zijn zo zwaar dat de hele tak soms zakt tot comfortabele hoogte voor fazantensnavels …
De bessen van Leycesteria formosa zijn eetbaar en smaken naar een combinatie van rozijnen, chocola en karamel. Je komt ze soms dan ook tegen onder de naam ‘chocobes’.
Iedere week dit soort inspiratie in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

De fazantenbes snoeien is niet moeilijk. In de lente knip je de oudste scheuten weg. Vind je de plant te hoog worden, of is hij in de winter beschadigd door de vorst, dan kun je hem helemaal tot de grond snoeien. Vervolgens zal hij zich snel herstellen.
De fazantenbes staat het liefst op een plek in de zon of halfschaduw. De grondsoort maakt hem niet zo veel uit. Verder tolereert hij zeewind en enige droogte. Fazantenbes wordt met een hoogte en breedte van ongeveer 1,5 tot 2 meter niet heel groot en past dus goed in een kleine tuin.
Echte aanraders zijn Leycesteria formosa ‘Golden Lanterns’ met zijn frisse, geelgroene blad, en Leycesteria formosa ‘Purple Rain’ met zijn opvallend donkerpaarse bloemtrossen.
Tip!
Vol praktische tuintips, heel veel inspiratie en altijd duurzame oplossingen voor jouw tuin.