Kwekersportret: Marcel de Wagt, kwekerij van opvallende planten

Marcel de Wagt opvallende planten

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Marcel de Wagt aan je voor, een kweker van opvallende vaste planten.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Verwondering

Marcel de Wagt opvallende planten

“Als ventje van tien ben ik begonnen met het zaaien van planten”, vertelt Marcel. “Het is toch een wereldgeschenk dat ik dat op mijn 58e nog steeds mag doen met dezelfde verwondering en fascinatie. Veredeling maakt ook dat ik mij blijf verwonderen. Deze zoektocht is spannend en mooi en ik haal hier heel veel uit. Deze pure verwondering is mij zoveel meer waard dan welke goedbetaalde baan mij ooit zou kunnen bieden.”

Maar dat is niet het enige waar Marcel blij van wordt: “Een andere soort verwondering die ons op de kwekerij gelukkig en blij maakt, is hoe onze klanten er rondlopen. Sommigen zijn er stil van, die bloemenzee, en lopen uren rond om bij te komen en inspiratie op te doen. De reacties en foto’s van rijk bloeiende planten die we ontvangen van blije klanten maken onze dag.”

Betrouwbare planten

De expertise van Marcel richt zich vooral op betrouwbare, mooie tuinplanten. “Wat je bij ons vindt, gaat het – mits op de juiste plek, maar daar helpen we bij – goed doen. We kweken alles met geduld op en snappen de plant daardoor goed. We zien ze in alle stadia en dat kweekt niet alleen een goede plant, maar ook begrip voor hoe deze groeien wil.”

Lees verder na de advertentie

Werken met mensen

Ook maakt Marcel graag een vertaalslag tussen mens en plant: “Dan komen mensen naar ons toe over planten die het niet doen op een bepaalde plaats en dat ze die zo mooi vinden. In plaats van direct die planten te gaan halen, stellen wij ook weer vragen. Waar komt de plant te staan en waar wordt iemand blij van? Vaak kunnen we dit intuïtief aanvoelen. We werken dan ook al erg lang met mensen. De een wordt blij van een uitbundige vuurpijl en de ander juist van een iets meer ingetogen plant.”

Dit neemt Marcel mee naar de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Ik neem mooie laatbloeiers mee om te laten zien wat de herfst allemaal te bieden heeft. Verder neem ik ook unieke ‘Vense’ soorten mee, die we zelf veredeld en opgekweekt hebben hier in Ven-Zelderheide. Onze eigen vuurpijlen, chrysanten en asters zijn nergens anders te koop dan bij ons.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu