Kwekersportret: Roy Hofstede van Kwekerij Het Amsterdamscheveld

Kwekerij Het Amsterdamscheveld

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Roy Hofstede van Kwekerij Het Amsterdamscheveld aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Het mooie van onzekerheid

Kwekerij Het Amsterdamscheveld

“Bezig zijn met de natuur maar ook het onzekere aan dit vak”, dat vindt Roy Hofstede mooi aan zijn vak. “Dat klinkt misschien gek”, zegt hij, “maar ik hou er heel erg van niet te weten wat er gaat gebeuren. Er zijn veel mensen die daar helemaal niet tegen kunnen, maar ik word er blij van. Ik vind het fascinerend om het ene jaar een methode te hebben om een plant te vermeerderen, die methode een ander jaar precies te herhalen omdat het voorheen zo goed werkte, en dan ineens een compleet ander resultaat te hebben. Zo verveel ik me nooit en blijft het spannend.”

Heel veel soorten

Misschien klinkt het een beetje verrassend, maar volgens Roy heeft hij eigen geen expertise. “Dat komt omdat ik gek ben op heel veel soorten planten en die dus ook gewoon allemaal kweek. Van winterharde cactussen, bananen, en eenjarigen tot bijna 500 vaste planten, ik ben er gek op en dus bied ik het aan.”

Dit kun je van Kwekerij Het Amsterdamscheveld verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

Lees verder na de advertentie

“Ik vind het geweldig iets mee te nemen waar mensen door verrast worden. Of ze het vervolgens kopen maakt me eigenlijk niet eens uit. Ik wil dat ze nieuwsgierig zijn, vragen stellen en dingen tegenkomen die ze nog niet kenden. Voor de echte liefhebber of ontdekker. Ik ga dus lekker niet verklappen wat ik meeneem. Uiteraard gaan er ook ‘gewoon’ vaste planten, varens en siergrassen mee.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu