In de tuin van Frans Nienhuis: van steentuin tot klein paradijs

Kijk mee in de tuin van Frans Nienhuis.

Frans Nienhuis en zijn vrouw verhuisden naar Dieren, waar ze een wat armzalige grasveldje voor het huis en een geheel betegelde achtertuin aantroffen. Met goede moed ging Frans aan de slag en maakte een klein paradijs met allerlei bloemen en planten, waar de buurt inspiratie kan opdoen. Kijk mee in de tuin van Frans!

Lees verder na de advertentie

Liefde voor planten

Dahlia's in de tuin van Frans Nienhuis.

Van jongs af interesseren bloemen en planten Frans Nienhuis al. “Vaak was ik samen met mijn moeder in de tuin van mijn ouderlijk huis te vinden”, vertelt Frans. “Ik weet zeker dat zij het zaadje van tuinieren en de liefde voor alles wat groeit en bloeit in mij heeft geplant.”

Een grasveldje en een steentuin

Frans maakte van zijn achtertuin een paradijs.
Frans legde een bloeiende achtertuin aan waar eerst alleen tegels lagen.

In het jaar 2020 verhuisden Frans en zijn vrouw vanuit de Achterhoek terug naar een kleinere woning in Dieren. De tuin die ze daar aantroffen, was deze naam eigenlijk niet waard, vertelt Frans. “De kleine voortuin bestond uit een armzalig grasveldje met twee zieltogende hortensia’s in verhoogde bakken. De achtertuin was geheel betegeld met oude betontegels en deed pijn aan mijn ogen.”

Een klein wonder

Lees verder na de advertentie

Prachtige bloemen in de tuin van Frans.

Toen het huis was ingericht, raapte Frans alle moed bij elkaar en begon hij met de voortuin. Het gras en de hortensia’s eruit, de grond bemest en vervolgens een aantal van de meeverhuisde planten erin. Daarna pakte hij de achtertuin aan, wat een hele klus was. Tegels eruit, zand afvoeren en vervolgens nieuwe tuinaarde aanbrengen. “Ook hier kon ik putten uit de voorraad meeverhuisde planten uit onze vorige tuin”, laat Frans weten.

Cosmea in de tuin van Frans Nienhuis.

Een klein wonder geschiedde; was er eerst geen insect of vlinder te bespeuren, na een aantal maanden, toen de eerste planten begonnen te bloeien, gonsde het dat het een lieve lust was. Een steentuin was omgetoverd in een klein paradijs!

Wekelijks tips voor jouw tuin in je mail

Iedere week dit soort inspiratie en tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Passie voor planten

Frans Nienhuis op de volkstuin.

“De buurt was het ook opgevallen dat er iets veranderd was”, vertelt Frans. Veel voorbijgangers stopten om even een blik op de bloemenpracht in de voortuin te werpen. “Als ik aanwezig ben, nodig ik ze ook graag uit voor een bezoek aan de achtertuin, waar ik ook mijn hobby-kwekerij heb.” 

Dahlia in Frans' tuin.

Verder is men ook welkom op de grote volkstuin, waar Frans experimenteert met vaste planten en dahlia’s. “Zo probeer ik enerzijds de bezoeker te laten zien dat er meer mogelijk is dan een steentuin, en anderzijds probeer ik zo mijn passie voor planten over te brengen, om zo het zaadje dat ooit door mijn moeder in mij is geplant door te geven.”

Volg Frans ook op Instagram: @plantenwinkeltje.van.frans.

Laat ook jouw tuin zien!

Siergrassen in de tuin van Frans.

Wil jij jouw tuin ook laten zien in de rubriek ‘In de tuin van’? Stuur je foto’s en verhaal in via deze pagina.

Kijk ook over de schutting bij:

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 04/2024

Gardeners’ World 04/2024

Bestel nu