Inheemse Zaaiweek: 7 zaailingen die je kunt herkennen in je tuin

Eerst verschijnen twee sprieten en dan zie je het bekende wortelloof bij Daucus carota. Zo kun je deze zaailingen herkennen

Heb jij ook meegezaaid met de Inheemse Zaaiweek? Dan is er een goede kans dat er al wat jonge planten opkomen in jouw tuin. Maar waaraan kun je de zaailingen herkennen van je nieuwe tuinbewoners? Wij zetten de zaailingen van 7 inheemse plantensoorten voor je op een rij.

Lees verder na de advertentie

Wil je nog even terugzoeken welke plantensoorten er in je inheemse zadenmengsel kunnen zitten? Je vindt de lijst met inheemse planten in dit artikel. Kijk ook bij onze lijstjes met veelvoorkomend ‘onkruid’ (ongeplande planten)

Tip! De eerste blaadjes van planten (kiemblaadjes) lijken vaak op elkaar. Je kunt een plant makkelijker herkennen wanneer hij zijn eerste eigen, kenmerkende blaadjes aanmaakt.

Wekelijks praktische tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

1. Korenbloem (Centaurea cyanus)

Inheemse zaailingen herkennen, zoals Centaurea cyanus

Lees verder na de advertentie

Deze bekende bloem heeft kenmerkende kiemplantjes. Je kunt de zaailingen herkennen aan de wat langere, afgeronde bladeren. Ze lijken in de verte wel een beetje op een combinatie van rucola en veldsla als ze zo klein zijn. De twee kiemblaadjes zijn ronder, de eerste eigen blaadjes langwerpiger en grilliger naarmate ze groeien.

2. Grote klaproos (Papaver rhoeas)

Leer ook klaproos zaailingen herkennen
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Het makkelijkste aan zaailingen herkennen van een grote klaproos? De harige, gekartelde blaadjes! Het kan even duren voor je deze kenmerken ziet, dus laat planten bij twijfel gerust nog even staan. Hoe groter de plant wordt, hoe meer je ziet van het opvallende blad en voor je het weet vind je de eerste knoppen.

3. Gewone margriet (Leucanthemum vulgare)

Het kan lastig zijn om te zien welke inheemse plant je voor je hebt, zeker als de plant nog klein is
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Deze zaailingen herkennen is al iets moeilijker, vanwege de onopvallende, langwerpige blaadjes. Zodra de eerste gekartelde bladeren met afgeronde topjes zich vertonen, zie je al beter dat je te maken hebt met gewone margriet.

4. Beemdkroon (Knautia arvensis)

Leer zaailingen herkennen, zoals deze beemdkroon

Bij deze soorten kun je zaailingen herkennen aan simpele, ovalen blaadjes. De eerste eigen blaadjes van beemdkroon hebben een harige textuur. Door de rondere blaadjes weet je dat het geen klaprozen zijn en de harige textuur laat je ook al weten dat het bijvoorbeeld geen korenbloemen zijn.

5. Peen (Daucus carota)

Eerst verschijnen twee sprieten en dan zie je het bekende wortelloof bij Daucus carota
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Het loof van deze plant zul je waarschijnlijk wel herkennen als je weleens wortel of peen koopt in de winkel. De kiemblaadjes van deze plant hebben daarentegen meer iets weg van grassprieten. Wanneer vervolgens het eerste echte blad van deze plant opkomt, zie je aan de fijne, getande bladeren dat je met peen of Daucus carota te maken hebt.

6. Echte kamille (Matricaria chamomilla)

Je kunt met gemak kamille zaailingen herkennen
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Je herkent echte kamille aan zijn lange blaadjes met grotere tanden die enigszins spits toelopen. Ze lijken wel wat op de bladeren van peen, alleen wordt de afstand tussen de tanden groter en de bladeren in verhouding smaller wanneer hij groeit.

7. Wilde marjolein (Origanum vulgare)

Wilde marjolein heeft onopvallende kiemblaadjes en is een lastigere zaailing om te herkennen
Foto: Krzysztof Ziarnek, Kenraiz / Wikimedia Commons. CC BY 4.0.

Wilde marjolein heeft in het begin niet bepaald opvallende kernmerken waaraan je de zaailingen herkennen kunt. De kiemblaadjes hebben enigszins de vorm van een appel of hart, met een kleine inkeping aan het uiteinde, en de uiteindelijke bladeren zijn puntiger. Op den duur maakt dit kruid een hele bos geurige blaadjes aan, die enigszins naar tijm ruiken.

Lees meer over deze inheemse held in dit artikel over wilde marjolein.

Lees meer over inheemse planten

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 05/2024

Gardeners’ World 05/2024

Bestel nu