Gardeners’ World 01/2025
Nieuw jaar, frisse start!
Cover Gardeners' World magazine GW2501

Daslook (Allium ursinum)

daslook allium ursinum inheems

Sieruien (Allium) zijn er in diverse soorten en deze vaak kleurrijke cultivars worden veel verkocht voor in tuinen. In Nederland zijn ook diverse soorten Allium in het wild te vinden, waarvan bieslook en daslook de bekendste zijn.. 

Lees verder onder de advertentie

Daslook is een overblijvende plant uit de narcisfamilie (Amaryllidaceae) en in Nederland wettelijk beschermd. De plant van zo’n 20-40 cm hoog heeft lancetvormig blad dat aan de bovenkant glanst. De bloemen staan in losse, bolvormige schermen en zijn prachtig zuiver wit. Ze geuren naar uien en knoflook, net zoals het blad, wanneer je het kneust.

Daslook en bestuivers

Daslook bloeit hoofdzakelijk van april tot en met begin juni en is een aantrekkelijke bijenplant die zowel nectar als stuifmeel levert. Ook wordt de plant bezocht en bestoven door (zweef-)vliegen, kevers en dag- en nachtvlinders. 

Tip!

Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World
Ontdek de speciale edities van Gardeners’ World

Over snoeien, je pluktuin, de 100 beste planten en meer! Vol praktische tips en stap-voor-stap uitleg voor jouw tuin.

Allium ursinum kan, net als bijvoorbeeld lievevrouwebedstro, hele tapijten vormen die tijdens de bloei een uitbundig voorjaarsspektakel geven. 

Beste standplaats voor daslook

daslook allium ursinum inheems

Daslook groeit het best op vochthoudende, voedsel- en humusrijk, kalkhoudende bodems. In het wild zie je de plant vooral in hellingbossen, holle wegen, onder heggen en in struwelen (struikgewassen). In de tuin groeit de plant goed onder bijvoorbeeld loofbomen, struiken en heggen die (lichte) schaduw bieden en waar de grond niet te droog wordt.

De bodembedekker is een aantrekkelijke laagblijvende plant voor je tuin, die een rijke bloei kent en sterk kan uitbreiden. De plant kan zelfs zevenblad verdringen! Maar overtollige planten kun je in het voorjaar prima oogsten.

Daslook combineren

Combineer daslook in je tuin met inheemse soorten als gele dovenetel, lievevrouwebedstro, gevlekt longkruid, bosandoorn, bosanemoon, slanke sleutelbloem, gewoon speenkruid en wilde akelei.  

Daslook eten

De Kelten en Romeinen gebruikten daslook als geneeskrachtige plant, onder andere tegen verkoudheid, griep en keelpijn. Zowel de bovengrondse als de ondergrondse delen van de plant zijn eetbaar. Het (jonge) blad, geoogst voor de bloei, smaakt heerlijk op brood en kaas. Je kunt er ook een prima pesto van maken of het blad verwerken in salades, soepen, boter, kwark en kaas. 

Verschil daslook en lelietje-van-dalen

Daslook wordt weleens verward met het giftige lelietje-van-dalen, maar er zijn duidelijke verschillen. Het meest duidelijk zijn de verschillende bloeiwijzen en de knoflookgeur, die het lelietje niet heeft. 

Lees meer over inheemse planten:

Cover van

Nieuwsbrief Gardeners' World

Ontvang elke vrijdag de beste tuintips, inspiratie en klussen voor je tuin en blijf op de hoogte van aanbiedingen.