Een gids voor het najaar: Hoe gebruik je tuingereedschap?

Partnerbijdrage van WOLF-Garten®
Maak onkruid los met deze schoffel

Met dit tuingereedschap van WOLF-Garten geniet je van de zomer en bereid je jouw tuin voor op het najaar. Of je nu een beginner bent of een door­gewinterde tuinier, met deze gids kijk je met een frisse blik naar de mogelijkheden van tuingereedschap.

Lees verder na de advertentie

De WOLF-Garten Tuindag

Op een zonnige dag ging ik (Iona) naar de WOLF-­Garten Tuindag, een kleinschalig persevenement in Reek. Met een groepje tuinliefhebbers gingen we aan de slag. Alles stond al klaar – ik voelde me als een kind in een snoepwinkel tussen al die glanzende gadgets!

Tussen de zoemende hommels legden vertegenwoordigers van WOLF-Garten uit welke gereedschappen ze hadden meegenomen, waar die voor dienen en hoe je ze het beste gebruikt. Een vertegenwoordiger omschreef de ervaring die WOLF-Garten aan tuiniers wil meegeven: ‘Met de minste inspanning het beste resultaat behalen, daar gaan we voor.’ De gereedschappen zijn ontworpen om lang mee te gaan, zijn ergonomisch verantwoord en hebben lange garantietermijnen – lekker duurzaam dus!

Wekelijks tuintips in je mail

Iedere week dit soort tips in je mailbox? Meld je dan nu aan voor onze gratis nieuwsbrief!

Ontvang elke week de handigste tips, verse tuininspiratie en speciale aanbiedingen.

Het multi-star®-­systeem

Lees verder na de advertentie

Met dit handige kliksysteem heb je verschillend tuingereedschap met één steel

Dankzij het modulaire systeem, het zogeheten multi-star®-­systeem, kun je één steel combineren met verwisselbare opzetstukken. Zo kun je je collectie tuingereedschap uitbreiden zonder veel ruimte in te nemen. Van dit systeem is nu ook een elektrische variant, het e-multi-star™-systeem. Dat maakt het werken in de tuin nog lichter.

Een van de aanwezigen had ook een opzetstuk van een oudere lijn van WOLF-Garten meegenomen. We keken of die nog aansloot op de steel en jazeker, hij paste als gegoten! En door het juiste opzetstuk met de juiste steel te combineren heb je voor elke tuinklus (zoals fruit plukken of een dakgoot veilig schoonmaken zonder op een ladder te klimmen) snel het juiste gereedschap bij de hand.

Tuingereedschap: met de hand

Er is van alles te doen in de tuin! Van snoeien en onkruid wieden tot schoffelen en schoonmaken: dit zijn een paar handige gereedschappen die kunt aansluiten op het multi-star®-systeem.

Schoffel

Maak onkruid los met deze schoffel

Waarvoor: ongewenste planten lossnijden van wortels en verwijderen (wieden).

Tip: Gebruik een schoffel voor zachtere grond en een hak voor compactere grond, zoals zware klei.

Voegenborstel

Handig tuingereedschap om de voegen tussen tegels schoon te maken

Waarvoor: ongewenste planten, mos en vuil tussen tegels vandaan halen.

Tip: Creëer verloop tussen je tegels en beplante borders door wat planten in de voegen te laten staan (of zaai daar vrolijke planten), zoals kruiptijm of loopkamille.

Snoeischaar

De papegaaibek is een handig tuingereedschap om levende stengels te snoeien

Waarvoor: het bijknippen van stevige stengels en takken.

Tip: Gebruik voor dode en dikkere takken bij voorkeur een aambeeld-snoeischaar. Deze knijpt de tak op het snijvlak en snijdt hem dan door. Gebruik voor levende en iets dunnere stengels een papegaaiebek-snoeischaar. Deze is ook geschikt voor het afsnijden van bloemstelen.

Woeler

Met dit tuingereedschap maak je de grond los en luchtiger

Waarvoor: losmaken van de bovenste laag van de grond om bijvoorbeeld te zaaien of planten. Ook laat luchtige grond beter water door.

Tip: Je kunt je tuin beter woelen met deze woelvork dan spitten. Zo ververs je de oppervlakte zonder het bodemleven te veel te verstoren.

Hark

Een essentieel tuingereedschap is ook de hark waarmee je bladeren bijeen veegt

Waarvoor: bladeren of gemaaid gras verzamelen, grond gelijkmaken en ongewenste planten met oppervlakkige wortels lostrekken.

Tip: Maak een bladerhoop op een rustige plek in de tuin als schuilplaats voor egels.

Naast deze tuin-essentials heeft WOLF-Garten ook nog tuingerei dat je minder vaak tegenkomt. Voor het najaar zijn bijvoorbeeld de dakgootreiniger en de fruitplukker handig, waarmee je deze taken uitvoert zonder halsbrekende toeren uit te halen op een ladder. Zo blijf jij met beide benen op de grond staan.

Elektrisch tuingereedschap

De steel van het e-multi-star™ is uitgerust met lithium­batterijen, waardoor je elek­trische opzet­stukken kunt aansluiten. De batterijen gaan, afhankelijk van de klus, zo’n drie kwartier tot anderhalf uur mee.

Gazontrimmer

Deze gazontrimmer is handig en wendbaar tuingereedschap waarmee je je gazon kunt bijhouden

Waarvoor: het maaien van je gazon.

Tip: Laat, wanneer je maait, wat wilde bloemen (bijvoorbeeld een strook, rand, of bloemenveldje) staan voor de bestuivers. Met deze trimmer kun je precies werken en makkelijker organische vormen maken.

Heggenschaar

Met deze elektrische heggenschaar konden we makkelijk bamboe snoeien

Waarvoor: het bijknippen van heggen.

Tip: Gebruik deze heggenschaar ook om eventueel zachtere, levende stengels te snoeien. Tijdens de tuindag werkte de heggenschaar bijvoorbeeld erg goed op bamboe. Houd er met een hoge heg wel rekening mee dat het werk na enige tijd zwaarder wordt, vooral als je boven je macht tilt.

Snoeischaar

Met deze elektrische snoeischaar hoef je weinig kracht te zetten

Waarvoor: het snoeien van hardere stengels en takken tot 32 cm in doorsnede.

Tip: Met deze snoeischaar op steel kun je gemakkelijk je boom bijsnoeien zonder op een ladder te klimmen. Ook is het fijn voor je handen dat je weinig kracht hoeft te zetten met deze snoeischaar.

Kettingzaag

Gebruik ook elektrisch gereedschap zoals deze kettingzaag

Waarvoor: het snoeien van takken die breder zijn dan 32 cm doorsnede.

Tip: Het lichte gewicht zorgt ervoor dat je niet veel kracht hoeft te zetten of te zwaar hoeft te tillen. Laat de zwaartekracht het werk doen door je zaag bovenop de tak te leggen en dan de tak door te zagen.

Borstel

Gebruik dit elektrische tuingereedschap om je stenen schoon te boenen

Waarvoor: stenen schoonspoelen, met een zachte borstel voor natuursteen en een hardere voor baksteen en keien.

Tip: Je kunt het opzetstuk van de borstel gebruiken in combinatie met andere accessoires, zoals een kantensnijder (voor het bijhouden van de gazonranden) of voegenborstel.

Kijk op de website van WOLF-Garten voor meer informatie en uitleg over de gereedschappen: www.wolf-garten.com/nl.

Iona van den DriesIona's missie om haar kamerplanten in leven te houden groeide uit tot een woekerend enthousiasme voor groen - enthousiasme dat goed gedijt op de redactie van Gardeners’ World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu