
Van groente en fruit kweken in een vorstvrije omgeving tot relaxen of zelfs werken op een fijne plek in het groen: de mogelijkheden van een serre zijn eindeloos! Maar hoe weet je welke serre bij jouw wensen past? Vince en Emma van Euro-Serre delen 5 vragen om rekening mee te houden bij het uitkiezen van je droomserre én beantwoorden een paar van de meest gestelde vragen.
1. Waar wil je de serre voor gebruiken?


Waar wil je de kas voor gebruiken? Met deze vraag begint de zoektocht. Vince (medeweker technische dienst) en Emma (medewerker commerciële dienst) zetten een paar mogelijkheden uiteen: “De opties zijn heel breed. Groenten telen, planten houden en voor tropische planten zijn serres geschikt. Verschillende klanten gebruiken hun serre ook als winter-, hobby- of tuinkamer.” Emma en Vince horen zo nu en dan toepassingen die je niet meteen zou verwachten, zoals een schildpaddenverblijf, fotostudio, kantoor of vergaderruimte.
De mogelijkheden zijn eindeloos, maar toch is een kas niet hetzelfde als een kamer in een huis of als een veranda. Emma: “In een serre houd je condens binnen en het is niet geïsoleerd. We raden klanten dan ook aan om tuinmeubelen plaatsen, ook als ze de serre als tuinkamer gebruiken.”
2. Waar komt je kas te staan?

Waar komt je kas te staan en hoeveel ruimte heb je daarvoor? Dit bepaalt welke van de vele serremodellen passen bij jou. “De afmetingen zijn een belangrijk beginpunt bij het kiezen van een serremodel”, vertelt Emma. “Het plusmodel begint bij 3,80 m breed”, legt Vince uit. “Onze kleinste vrijstaande serre, Euro-Micro, is 1,61 m breed. Euro-Midi, een muurserre, is verkrijgbaar in 1,18 m en 1,56 m breed. De standaard Euro-Maxi begint bij 2,36 m breed, met een lengte tot 9,02 m.”
Voor de plaatsing van je serre, hoef je je niet druk te maken over waar de deuren komen. “Qua plaatsing van de deuren is bijna alles mogelijk,” vertelt Vince namelijk, “zelfs meerdere deuren en draaideuren.” Waar de zon valt in je tuin is wel goed om mee te nemen in je overwegingen. Euro-Serre adviseert om de nok van je serre in noord-zuid richting te plaatsen, met de deuropening op het zuiden. Zo maak je optimaal gebruik van de ochtendzon, maar beperk je de hete impact van de namiddagzon juist.
3. Hoe ziet jouw droomserre eruit?

Een van de eerste vragen die Emma stelt aan klanten, is hoe ze willen dat hun serre eruitziet. “Dan kan ik echt gaan filteren”, vertelt ze. “We hebben namelijk veel modellen met verschillende looks. We vertrekken altijd vanuit het model en de afmetingen die de klant wil en kijken vervolgens hoe ze de serre willen uitbreiden.” Denk bijvoorbeeld aan de kleur van de poedercoating, sierpinnen, smalle ruitjes of een spits, 45-gradendak om je kas persoonlijkheid te geven.
Wel hebben alle kassen een paar dingen gemeen. Emma: “De serres zijn van duurzaam, stevig aluminium en roesten dus niet. Ook het glas is duurzamer en gaat beter mee dan bijvoorbeeld een plastic tunnelserre.” Vince voegt toe, “Daarbij kunnen we nog steeds onderdelen en profielen aanbieden voor constructies die al dertig, veertig jaar geleden geproduceerd werden. Zo kunnen klanten altijd vervangend materiaal bestellen.”
4. Hoeveel mag de kas kosten?

Budget is een belangrijke factor bij het kiezen van je droomserre. Emma: “Dit bepaalt mede of je kijkt naar meer luxueuze kassen of dichter bij het basismodel blijft.” Zoals gezegd beginnen alle serrekeuzes bij een basismodel en vervolgens bepalen mede de afmetingen, de accessoires, de lak en de aanpassingen hoeveel de uiteindelijke serre kost. Gelukkig ben je in elke prijsklasse verzekerd van een duurzame kas van kwaliteit.
5. Hoe maak je jouw serre eigen?


Behalve het kiezen van het model van je serre en de kleur, zijn er ook accessoires die jouw kas eigen maken. Denk aan zaaibakken, schappen voor je planten en automatische raamopeners. Emma: “We hebben veel accessoires die zijn toegespitst op tuinieren. Een schermdoek tegen de zon, een sproeibuis … Verder bieden we verschillende schroefjes en moeren aan, zodat je gemakkelijk lampjes en dergelijke kunt ophangen.” Hiervoor loopt een handige gleuf langs de zijkant van de kas, waarin je de schroeven en moeren kunt vastzetten.
Vaak gestelde vragen

Behalve de 5 bovengenoemde vragen delen Vince en Emma nog een paar vragen die ze vaker krijgen van klanten en die jou ook op weg kunnen helpen.
1. Kan ik de serre zelf opbouwen?
Emma en Vince krijgen vaak de vraag of de klant de serre zelf kan opbouwen. Vince: “Het standaardmodel, de Euro-Maxi, is zeker goed doenbaar. Het komt als bouwpakket aan mét montageplan, en ook in de YouTube-video’s vind je uitleg.”
2. Wat voor fundering heb ik nodig?
Heb je een betonnen fundering nodig voor je kas? Emma: “Onze serres hebben een zelfdragende fundering, waardoor de klant geen betonnen fundering hoeft te plaatsen.” Vince: “Belangrijk hierbij is dat de ondergrond goed vlak is, want de ondergrond, daar begint alles mee. We denken graag met klanten mee over wat er mogelijk is.”
3. Wat voor glas kies ik?
Als er nog weleens kinderen en huisdieren door je tuin razen, dan is het goed om even stil te staan bij wat voor glas je wilt. Terwijl standaardglas (floatglas) en gehard glas ongeveer even sterk zijn, is de breekwijze net anders, legt Vince uit. Waar floatglas in grotere stukken uiteen valt, valt gehard glas (veiligheidsglas) in vele kleine stukjes.
Tip voor tomatenliefhebbers: geef op de goede manier water

Veel tuiniers kopen een serre om tomaten te kweken. Emma geeft ze dan altijd de volgende tip mee: “Wanneer mensen het hebben over een sproeibuis in de serre, vragen we altijd of ze tomaten gaan kweken. Als dat het geval is, kunnen ze namelijk beter niet water geven met een sproeibuis, maar dichter bij de grond.” Water geven op de bladeren en vruchten kan namelijk aardappelziekte in de hand werken.
Over Euro-Serre
Euro-Serre is al meer dan 40 jaar de expert in het bouwen van hobbyserres en tuinkamers. In het ruime assortiment aluminium serres en tuinkamers is er voor iedereen de juiste kas te vinden. Ook kun je er terecht voor advies op maat en professionele plaatsing. Met een serre verklein je je ecologische voetafdruk, want je investeert in biologische voeding, die geen vervuilend transport en energievretende koelcellen vereist. Maar dat is niet het enige. De serres van Euro-Serre worden uitsluitend lokaal geproduceerd met behulp van energie uit zonnepanelen. De grondstoffen zijn circulair, waardoor de afvalstromen voor 95% recyclebaar zijn. Ook de poedercoating is milieuvriendelijk. Hierdoor is een kas van Euro-Serre een duurzame keuze.
Euro-Serre heeft verdelers in België en Nederland. Meer informatie vind je op www.euroserre.com.
Foto’s: Euro-Serre.