Op zoek naar speciale zaden? Angelo Dorny start zijn eigen lijn

Linda Passies
|
31/10/2022
Angelo Dorny door Eva Krebbers

Wie kijkt er niet verlekkerd naar al die prachtige bloemen op het Instagram-account (en dus in de tuin van) Angelo Dorny? Wij op de redactie van Gardeners’ World in ieder geval wel. Pastelkleurige cosmea, oudroze Oost-Indische kers, zachtgekleurde dahlia’s … Goed nieuws voor al die liefhebbers: Angelo start zijn eigen zadenlijn. In dit artikel een kleine preview!

Lees verder na de advertentie

Foto’s: Angelo Dorny. Headerfoto: Eva Krebbers.

Bijzondere bloemen

cosmos apricot lemonade Angelo Dorny
Cosmos ‘Apricot Lemonade’

Angelo staat bekend om zijn liefde voor bijzondere variëteiten van ‘alledaagse’ bloemen. Variëteiten die je dus niet zomaar op elke straathoek in België en Nederland vindt. En die je nu ook niet meer zo makkelijk bestelt, omdat Britse partijen door de Brexit niet meer aan de EU leveren. Niet gek dus, dat Angelo regelmatig van volgers de vraag krijgt waar ze die bloemenzaden zelf kunnen kopen. En daar heeft hij vanaf donderdag 27 oktober een makkelijk antwoord op: in zijn eigen webshop!

Eerst bloemen, dan groenten

angelo - eschscholzia thai silk appleblossom
Eschscholzia ‘Thai Silk appleblossom’

Vanaf dat moment start de tuinexpert met een presale van zijn zadenlijn, een collectie van vooralsnog 40 bloemenvariëiten. “Ik wilde het eerst rustig aanpakken, en eerst kijken wat de reacties zijn. Als dat goed gaat, kunnen we snel upscalen en dan wil ik in de toekomst ook groentezaden aanbieden.”

Een zadenlijn heb je niet zomaar, daar ging voor Angelo een jaar van hard werk aan vooraf. Een jaar waarin hij verhuisde, een nieuwe tuin aanlegde, een kippenboek uitbracht én tussen de bedrijven door hard op zoek was naar goede leveranciers van onbespoten zaden van bijzondere bloemen. “Het zijn allemaal bloemen die ik zelf ook in mijn tuin heb gehad”, legt hij uit. Daardoor kon hij goed bepalen welke zaden hij wil aanbieden. 

Lees verder na de advertentie

Zachte, lieve kleuren

Briza maxima
Briza maxima

Verwacht alleen geen stukje van Angelo’s tuin te ontvangen als je bij hem bestelt. “Alles is Angelo-proof, maar ik ben geen zadenboerderij. Ik kan daar zelf niet in voorzien.” Wel voldoen alle zaden aan een paar criteria: zo zijn ze onbespoten en geschikt voor de pluktuin. Ook zijn er een paar soorten die heel geschikt zijn voor potten en bakken. En de kenmerkende kleuren natuurlijk: “Ik houd zelf niet van schreeuwerig oranje en geel, of felrood. Alle bloemen in mijn lijn hebben een pastelkleur of een lieve, zachte kleur.”

Toekomstdromen

dahliamix van Angelo Dorny
Dahlia-mix

In de toekomst wil hij misschien wel eigen zaden aanbieden: “Ik ben op dit moment bezig met de kruisbestuiving van dahlia’s. Die kennen we allemaal als knollen, maar die beginnen ook als zaden. Ik wil nog wat gerichter dahlia’s gaan kruisen, en dan wil ik mijn eigen variëteiten ook gaan aanbieden.”

De zadenzakjes zijn ontworpen, de foto’s verzameld, de webshop staat klaar en Angelo staat in de startblokken. Op 27 oktober start de pre-sale van de zaden, waarna de eerste bestellers hun zaden begin december in huis zullen hebben. 

Winactie!

Deze winactie is inmiddels gesloten.

Meer lezen over:
Inspiratie Winactie
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu