Kwekersportret: Jan Willem Overmars van De Warande

De warande jan willem

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Jan Willem Overmars van De Warande aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Positief product

De warande jan willem staand

“Mensen worden blijf van bloembollen en wat we bieden, kweekt een glimlach. Het is een positief product”, vertelt Jan Willem. “Bollen zijn de eerste bloemen in het voorjaar. Ze zijn hoopvol. Het is de perfecte optelsom: het effect voor bijen, de prachtige bloei vroeg in het voorjaar en de blije mensen. Die maken samen het vak leuk. Met wat restanten aan bollen heb ik bijvoorbeeld onze oprijlaan geplant, in zachte pastelkleuren. De hele buurt geniet mee en loopt er glimlachend voorbij.”

Trouwe bollen

Waar De Warande sterk in is? “Stinzenplanten, verwilderingsbollen, en bollen die zich niet uitbreiden, maar zich na één keer aanplanten wel goed gaan settelen en jaar in jaar uit trouw terugkomen.”

Ook wordt het assortiment biologisch steeds groter. “Sterke tulpen en narcissen bijvoorbeeld, ook langstelige soorten. Die zijn niet botanisch, maar wel verrassend sterk. We merken dat mensen die soorten heel interessant vinden en we selecteren alleen de soorten die zich echt goed manifesteren in tuinen. Wat je bij ons koopt, gaat het – mits op de juiste plek gepoot – zeker goed doen.”

Lees verder na de advertentie

Dit kun je van De Warande verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Het is onmogelijk om ons volledige assortiment mee te nemen, want dat zijn er heel erg veel, maar we nemen wel uitsluitend biologische bollen mee. Dit doen we voor de bewustwording van mensen. Sommige soorten die heel normaal klinken, zoals sneeuwklokjes, worden bijvoorbeeld nergens biologisch geteeld.”

Vooraf bestellen kan ook: “Die bestellingen nemen we graag mee naar de plantenmarkt, zodat ze bij ons opgehaald kunnen worden.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu