Kwekersportret: Eline Houtkamp van Bloem en Oogst

Linda Passies
|
08/09/2023
Eline Houtkamp Bloem en Oogst

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Eline Houtkamp van Bloem en Oogst aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Klimaatgeschikte plukbloemen

Eline Houtkamp Bloem en Oogst
Foto: Marleen Tammeleng

Eline teelt bloemenzaden op biologische wijze, waarvan de planten geschikt zijn om van te plukken. “Ik heb zowel een- als meerjarige planten beschikbaar. Waar ik veel mee bezig ben, is of ze geschikt zijn voor dit klimaat. We hebben natuurlijk klimaatverandering, dus wellicht verandert mijn aanbod nog wel. Ik blijf een vinger aan de pols houden om te zien welke soorten afvallen en welke soorten meereizen.”

Begin van een keten

“Het mooist van het vak vind ik dat ik echt aan het begin van een keten sta”, vertelt Eline. “Daarmee leg ik de basis van wat er daarna kan komen. Ik ben vooral bezig met zaadteelt. Dat is niet alleen symbolisch, maar ook echt het begin. Vooral als je idealistisch bent, zoals ik, is een begin van een keten zo duurzaam mogelijk laten zijn extra fijn. Alles is nog mogelijk.

“Waar ik van geniet, is planten tot hun meest ultieme, mooie vorm laten uitgroeien. Doordat ik mij concentreer op zadenteelt krijgt de plant de kans om volledig uit te groeien. Zo ben ik van begin tot het allerlaatste eind met planten aan het werk. Iedere plant kan helemaal zichzelf zijn.”

Lees verder na de advertentie

Dit kun je van Bloem en Oogst verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Ik neem ruim vijftig soorten biologische bloemzaden van eigen kweek mee, en daarnaast een bescheiden aanbod plantgoed. Ik neem wat winterharde eenjarigen mee, zoals merlot-korenbloemen die erg populair zijn, en misschien de perzikkleurige Digitalis. Die is bijna niet aan te slepen.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Linda PassiesLinda kreeg liefde voor planten en natuur met de paplepel ingegoten door haar vader, die tuinman is. Later besloten ze hun krachten te bundelen voor een eigen blog, en combineerde Linda hobby en werk met elkaar als redacteur bij Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu