Kwekersportret: Boomkwekerij Albert Leemreize

Albert Leemreize boomkwekerij

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Albert Leemreize van Boomkwekerij Albert Leemreize aan je voor.

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Met de seizoenen leven

Albert Leemreize boomkwekerij

“De vrijheid is mooi aan mijn vak”, vertelt Albert. “Ik leef veel buiten, met de seizoenen, en maak mijn eigen plan. Het is afwisselend werk en ik geniet van de prachtige omgeving waar we wonen en werken, in de Achterhoek, vlak bij de Wiersse.”

Bomen die tegen een stootje kunnen

Alberts kwekerij spuit niet tegen ziekten en plagen, dus kiezen ze soorten die daartegen bestand zijn. “Onze expertise is dus bomen kweken die tegen een stootje kunnen en bovendien mooi zijn. Ik ben zelf gek op de Acer griseum.” Ook het diverse assortiment is interessant: “We kweken niet de alledaagse bomen die iedereen heeft, zoals bolcatalpa, maar gaan voor meer bijzondere soorten.”

Dit kun je verwachten op de Ambachtelijke Plantendag

“Ik neem wat fijne Malus mee”, verklapt Albert. “Sierappels zijn verrassend sterk en mooi. Daarnaast Lagerstroemia, en natuurlijk acers.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu