Kwekersportret: Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk van Cruydt-Hoeck

Helga Kluiter
|
13/07/2023
Afbeelding voor Kwekersportret: Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk van Cruydt-Hoeck

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Jasper Helmantel en Jojanneke Bijkerk van Cruydt-Hoeck aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten. 

Herstel van biodiversiteit

“Het mooie aan dit vak is dat dit het meest concrete is wat we kunnen doen om de wereld een stukje mooier te maken”, vertelt Jasper. “Jojanneke en ik willen heel graag werken aan het herstel van de biodiversiteit. We willen niet de dominee uithangen en mensen vertellen hoe het moet, en we willen ook geen massakweker zijn in het Westland. Cruydt-Hoeck is voor ons het perfecte midden. We combineren hier onze liefde voor het kweken en het zien groeien van planten, met het adviseren en inspireren van mensen.”

Cruydt-Hoeck: wilde planten van balkon tot weide

Cruydt-Hoeck: wit vetkruid met vlinder
Sedum album, Foto: Cruydt-Hoeck

“Onze expertise is het terugbrengen van wilde planten in onze omgeving. We willen dit zo makkelijk mogelijk maken dus we denken zoveel mogelijk met mensen mee. Van complete plantenpakketten voor balkontuintjes, tot zadenmengsels voor op een oprit en juist hele grote weides: overal kan een bloemenzee ontstaan. En als je de planten terugbrengt, volgen de bijen, vogels en insecten vanzelf.”

Dit kun je verwachten op de Ambachtelijke plantenmarkt

Lees verder na de advertentie

“We nemen zadenmengsels, wilde bloemenzaden en wilde planten mee. We vinden het fijn als mensen de planten die we meenemen een plekje in hun tuin geven gewoon omdat ze het een mooie plant vinden, niet zozeer omdat ze inheems zijn. Het moet steeds normaler worden om ‘gewoon’ inheemse planten in je tuin te hebben staan. De herfst is het perfecte moment om deze te zaaien en planten.”

Meer kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Helga KluiterHelga kon vroeger nog geen vetplantje in leven houden, maar als laatbloeier heeft ze toch nog groene vingers ontwikkeld – waarmee ze ook stukjes typt voor Gardeners' World.
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu