Ga op tuinreis en doe inspiratie op in de tuinen van anderen

Partnerbijdrage van Kupers Tuinreizen
Hidcote

Nieuwsgierigheid en inspiratie: wat zouden we als mensen zonder moeten? Hierdoor is ook Kupers Tuinreizen ontstaan. 36 jaar geleden ontdekte een buschauffeur van Kupers op zijn reizen naar Engeland de mooiste tuinen, parken en landgoederen. Hij raakte hier zo door geïnspireerd, dat hij besloot het niet voor zichzelf te houden. Hij wilde reizigers mee laten genieten en proeven van alles wat hij op zijn weg tegenkwam. Zo werden de eerste reizen samengesteld die specifiek waren gericht op het bezoeken van tuinen, voor mensen met een groen hart.

Lees verder na de advertentie

Divers aanbod van tuinreizen

Hidcote tuinreis engeland
©National Trust Images, Sarah Davis

Inmiddels zijn de reisprogramma’s dusdanig samengesteld dat het aanbod zeer divers is: van grote tuinen die tot National Trust behoren tot tuiniers die apetrots zijn op hun privé-tuin en hun tuinhekken voor onze reizen openen (dat laatste gaat trouwens vaak gepaard met een lekkere kop Engelse thee of koffie en versgebakken lekkernijen door de tuineigenaren zelf).

Wij nemen je tijdens je tuinreis mee mee over kronkelende paadjes langs zorgvuldig aangelegde bloembedden die door hun verschil in opbouw van plantsamenstelling, hoogte, kleur en sfeer zorgen voor tal van ideeën om toe te passen in je eigen tuin. En dat vanaf het prilste begin tot het laatste moment van het heerlijk lange tuinseizoen. Bijzonder zijn ook de doorkijkjes en tuinkamers die je op vele van onze tuinreizen aantreft, waardoor iedere tuin tot de verbeelding spreekt en verwondering wekt.

Leer van de professionals tijdens een tuinreis

Hidcote tuinreis
©National Trust Images, Jonathan Buckley

Veel tuinen die onderdeel zijn van de tuinreizen, zijn tot stand gekomen door een samenwerking met gerespecteerde tuinarchitecten. De ontwerpen en ideeën zijn in de loop der jaren tot perfectie toegepast en je kunt er je voordeel mee doen zonder direct een aanslag op het beplantingsbudget te hoeven doen! Op sommige tuinreizen gaat er ook nog eens een reisleidster mee die zèlf tuinontwerpster is, Rendy Regtuit. Met al meer dan 30 jaar ervaring in tuinontwerpen en tuinjournalistiek weet ze veel te vertellen en haar enthousiaste begeleiding blijkt aanstekelijk te werken voor veel reizigers. Ze voelen zich geïnspireerd om haar tips te vertalen naar hun eigen tuinen.

Waarom Engeland als inspiratiebron?

Lees verder na de advertentie

Een groot gedeelte van onze tuinreizen wordt georganiseerd naar Engeland, aangezien de Engelse tuinen als eindeloze inspiratiebron kunnen dienen voor onze eigen Nederlandse tuinen. Op de eerste plaats doordat Engeland en Nederland een vergelijkbaar klimaat hebben, waardoor het toepassen van ideeën in de eigen tuin ook daadwerkelijk kans van slagen heeft. Bij het zien van een succesvol geslaagd idee, denk je bovendien al gauw met plezier terug aan de reis die hieraan vooraf is gegaan.

Bovendien zijn Engelsen ware experts in het vullen van wilde borders en het toepassen van kleurtechnieken. Zo leer je tijdens de reis hoe er al eeuwenlang geëxperimenteerd wordt met een spannende hoogteopbouw. Het fijne is dat veel plantensoorten door het vergelijkbare klimaat een-op-een toe te passen zijn in je eigen tuin.

De gezamenlijke kennisbank

Tuinreis Sissinghurst
©National Trust Images James Dobson

Nieuwe ideeën ontspruiten niet alleen door de tuinen die je bezoekt. Je reist namelijk met een gezelschap van gelijkgestemden, die allemaal dezelfde passie hebben en tegen dezelfde struikelblokken aanlopen als jij. Terugkerende gespreksonderwerpen zijn dan ook tips om efficiënt om te gaan met het gebruik van regenwater (de zelfvoorzienende tuin!), Latijnse benamingen van een plant of die bijzondere combinatie waar een medereiziger je op wijst. Het gezelschap van een tuinreis is één grote kennisbank!

Het wordt warmer, ook in jouw tuin

Iedereen weet het al: het klimaat verandert en het wordt warmer. In de tuin doen hier veel grijsbladige en mediterrane planten zoals lavendel, tijm en olijf hier hun voordeel mee. Maar wat als we nog een zone zuidelijker gaan en exoten als bananen, palmen en olifantsoren in de tuin aanplanten voor een subtropische beleving? Het zijn al prachtige planten op zichzelf staand, maar hoe kun je deze combineren met de bekende en vertrouwde borderplanten? In Engeland laat men al zien hoe dit toegepast kan worden in bijvoorbeeld Tresco Abbey Gardens op de Isles of Scilly.

En heb je misschien al eens overwogen om een tuinreis naar Italië te boeken? Daar kun je volop inspiratie opdoen voor de veranderende klimaatomstandigheden. Je zult versteld staan over de hoeveelheid planten die in Nederland heel goede kansen maken in de winter! Ook in Frankrijk wordt al veel gewerkt met exoten; daarnaast kun je er ook de bekende waterlelies van Monet in het echt bewonderen.

Thuis voordat het gras te lang wordt

Sissinghurst tuinreis
© National Trust Images, Andrew Butler

Kortom, voor iedere tuinliefhebber is er een geschikte tuinreis. Wil je weten wat een ander van zijn tuin gemaakt heeft, maar daarvoor niet té ver reizen? Er zijn ook tuinreizen mogelijk in eigen land en onze buurlanden. Vaak zijn deze ook iets korter van duur, zodat je in het hoogseizoen van je eigen tuin weer terug bent voor het nodige onderhoud en vertier. En ook déze tuinen zijn om bij weg te zwijmelen!

Wil je ook mee op ontdekkingsreis om inspiratie op te doen voor je eigen tuin? Vraag gratis de brochure van Kupers Tuinreizen aan op www.kuperstuinreizen.nl.

Headerfoto: ©National Trust Images Nick Turner

Meer lezen over:
Partnerbijdrage
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu