Geef je tuin een Zweeds tintje met deze schuttingverf (stappenplan)
Is je schutting wel aan een opfrisbeurt toe? Je kunt de natuurlijke houtkleur behouden en hem beitsen, maar heb je er weleens aan gedacht om je schutting een kleur te geven? Op die manier kun je heel snel een bepaalde sfeer neerzetten in je tuin. En afhankelijk van de kleur die je kiest, steken je planten er ook mooi tegen af.
In dit artikel gebruiken we Moose Färg, een milieuvriendelijke, matte houtverf uit Zweden. De verf vormt geen afdekkende film, maar trekt in het hout zoals beits. De structuur en de nerven van het hout blijven zichtbaar, en het hout kan blijven ademen.
Wanneer kun je het beste je schutting verven?
Je schutting verf je het beste in een droge, warme periode. Hoe kouder het is, hoe langer het duurt voordat de verf droog is. Heb je planten die je in de winter kunt terugsnoeien, dan heb je in het vroege voorjaar een lege schutting die je kunt verven.
Stap 1. Beplanting weghalen
Een schutting verven is niet zo ingewikkeld. Het lastigste voor tuinliefhebbers is de begroeiing. Heb je een klimconstructie zoals een trellis tegen je schutting aan geschroefd? Die kun je heel voorzichtig losschroeven. Laat de plant leunen op een stoel of bank. Dit zou ook hét moment kunnen zijn om je trellis te vervangen.
Maar niet alle planten kun je makkelijk weghalen – en niet elke plant snoei graag. Een wintergroene Toscaanse jasmijn wil je niet zomaar terugsnoeien, dan moet je jaren wachten op nieuwe groei. Maak voor jezelf dus een overwogen keuze.
Stap 2. Voorbewerking van je schutting
Deze stap geldt voor een bestaande, geverfde schutting. Een nieuwe schutting, die misschien zelfs geïmpregneerd is, kun je het beste een paar maanden laten ademen en ‘uitzweten’.
Lees verder na de advertentie
De onderliggende beits- of verflaag mag niet bladderen. Maak je schutting goed schoon, bijvoorbeeld met een biologische lijnoliezeep (zoals Polarsken) of met een sopje. Daarmee verzorg je het hout ook meteen. Vervolgens spuit je de schutting in met een houtzeep en neem je hem af met een hogedrukspuit op spraystand.
Stap 3. Hout schuren
Je wil dat de onderlaag na de behandeling niet meer glimt. Is dat nog wel het geval? Schuur je schutting dan bij met grof schuurpapier. Het is de bedoeling dat de onderlaag niet meer bladdert. Ook als het hout nog volledig glad is, wil je het schuren. Doe je dat niet, dan hecht de verf minder goed.
Stap 4. Schutting verven
Verdun de eerste laag verf of beits van Moose Färg iets met water en kwast het dan op het hout met een blokkwast. De eerste laag moet stofdroog zijn, voordat je een tweede laag kunt aanbrengen. Hoe lang dit duurt, is afhankelijk van de buitentemperatuur. Met warm weer kan het al na 3 uur zijn, maar onder de 15 graden kan het wel een dag duren.
Twee lagen zijn meestal genoeg voor een dekkende laag verf. Verf je met een lichte kleur, of zuigt het hout veel verf op, dan heb je misschien een derde laag nodig. Verf ook je trellis of andere klimconstructie mee, zodat die straks wegvalt tegen je schutting.
Stap 5. Klimconstructies opnieuw vastmaken
Voordat je schutting helemaal droog is, ben je zo’n twee tot drie dagen verder. Bij koudere temperaturen kan het wel een week duren, en dan mag er geen regen overheen komen.
Is je schutting helemaal droog? Dan kun je klimconstructies zoals een trellis (opnieuw) vastmaken aan je schutting.
Klimplanten uitkiezen
Ga je voor nieuwe begroeiing aan je schutting? Een beschutte plek op het zuiden is ideaal voor Toscaanse jasmijn. Voor een plek in de schaduw is klimhortensia ideaal, en als je graag bloemen in het voorjaar hebt Clematismontana. Clematis viticella geeft juist bloemen in de winter. En als je iets wintergroens zoekt met weinig onderhoud, dan is klimop jouw plant.
Meer lezen over klimplanten? We schreven al over vaste bloeiende klimplanten, 8 eenjarige klimplanten die snel de hoogte in gaan en 6 klimplanten die het goed doen in potten.
Stap 6. Onderhoud van je schutting
Omdat dit type verf in het hout trekt, zal het niet bladderen. Dat betekent: minder onderhoud. Wil je de kleur opfrissen? Maak de schutting dan schoon met een sopje en eventueel een borstel. Vervolgens geef je de schutting één laag Moose Färg, en je bent weer voor een paar jaar klaar.