Vergroen je buurt

vergroen je buurt

Wij mogen het als tuiniers onderling dan wel eens zijn over het belang van groen, bloemen, vogels en zoemende bijen, buiten onze paradijsjes komen we nog altijd heel veel tegels tegen. Wij van de Gardeners’ World-redactie worden daar sip van en zouden dit graag anders zien. In buurten waar het groen is wordt meer buiten gespeeld en worden vaker bankjes neergezet om gezellig te buurten. En het is hard nodig voor de biodiversiteit en frisse lucht. Daarom helpen wij je buurt te vergroenen.

Lees verder na de advertentie

Samen vergroenen

Omdat wij graag meer groen in de wijken zouden willen zien, hebben wij aan onze favoriete mede-vergroeners gevraagd hier samen met ons iets aan te doen. We slaan de handen ineen met Sprinklr, een jong en bevlogen bedrijf dat al duizenden vierkante meters wist te vullen met biologische planten door ze tot aan huis te verzenden en ook nog waardevolle tips te geven. Met deBijenstichting, die samen met ons probeert ons land luid te laten zoemen. Met Operatie Steenbreek, die nu al jaren letterlijk stenen breekt om de biodiversiteit te redden. En met Bio-Kultura, dé leverancier voor alles wat je nodig hebt voor een gezonde bodem.

Onze gezamenlijke hoop: dat onze groengevingerde Gardeners’ World­lezers buiten hun eigen tuinen aan de slag gaan om geveltuintjes en boomspiegels aan te leggen. Hoe je dat dat doet? Dat leggen we natuurlijk uit.

Buurt vergroenen op Burendag

Op 24, 25 en 26 september is het Burendag in Nederland. Dat duurt nog even, maar het is goed om er nu alvast bij stil te staan. Burendag is namelijk niet alleen een mooi moment om elkaar weer eens te zien, maar ook om samen een activiteit te doen: je buurt vergroenen bijvoorbeeld.

Bij het Oranje Fonds is het mogelijk om subsidie tot € 400 aan te vragen hiervoor. Tot en met 15 augustus is het mogelijk een financiële bijdrage aan te vragen. Wacht niet te lang, want op is op! Vergroenen valt onder de voorwaarden van een Burendagactiviteit. 

Geveltuin aanleggen

Lees verder na de advertentie

geveltuin aanleggen

Een geveltuin aanleggen is een mooie manier om je buurt te vergroenen. Je transformeert een straat door tegels te wippen en de grond vol te planten met geurige bloemen, mooie klimmers en wuivende grassen. Check van tevoren bij jouw gemeente wat de voorwaarden zijn in jouw straat. De meeste (verstandige) gemeentes erkennen het belang van groen en zullen maar wat blij zijn met deze actie. De herfst is hét perfecte moment om aan de slag te gaan: de grond is nog warm, de dagen worden korter en koeler. Resultaat: een plant concentreert zich volledig op rustig wortelen, waardoor hij in het voorjaar groot en sterk tevoorschijn komt.

Hoe ga je te werk?

  • Het is de eerste tegel die je er het moeilijkst uitgewipt krijgt. Gebruik een spade die je tussen de voegen steekt en probeer hem omhoog te krijgen.
  • Gelukt? Dan gaat de rest makkelijker. Gooi de tegels niet meteen weg, die kun je goed gebruiken als borderrand.
  • Je ziet onder de tegels scherp, geel zand liggen. Dit schep je weg.
  • Vervang de gele zand door tuinaarde. De biologische tuinaarde-compost van Bio-Kultura is hiervoor perfect.

Boomspiegel maken

boomspiegel maken

Een boom zorgt natuurlijk al voor groen, maar wil je je buurt vergroenen, kijk dan eens naar de boomspiegel. Deze kun je in de meeste gemeentes adopteren. Je doet een aanvraag, en al snel wordt er bijvoorbeeld een vrolijk tegeltje geplaatst dat aantoont dat hij van jou is. Als je deze aanvraag doet voor meerdere boomspiegels, of zelfs de hele straat, wordt het er straks onherkenbaar mooi!

Direct planten in een boomspiegel is niet verstandig. De droge zandgrond die eromheen gestort is om onkruid te onderdrukken is ook geen voedingsbodem voor jouw planten. Schep daarom zoveel mogelijk zand weg zonder de wortels te verstoren, en vervang dit door biologische tuinaarde-compost. Hier heb je een laag van zo’n 8 cm voor nodig. 

Kant-en-klare plantenpakketten bestellen

Omdat wij snappen dat het nogal een klus is om de buurt te activeren om aan de slag te gaan met een geveltuin of boomspiegel, hebben we het jou zo makkelijk mogelijk gemaakt. Samen met Sprinklr hebben we namelijk de perfecte plantenpakketten gemaakt die je kant-en-klaar kunt bestellen.

Bloembollen voor de geveltuin of boomspiegel

alliums
foto: Jason Ingram

Ga je met Burendag (of eerder) aan de slag, vergeet dan ook vooral de bloembollen niet! Onze favorieten? Alliums steken overal sierlijk hun kopjes bovenuit in het voorjaar. Zie je nog saaie stukken gras in jouw buurt? Bestel ook meteen een flinke zak krokussen en plant die eronder. Bij de Bijenstichting bestel je biologische bollen die goed zijn voor bijen.

De Bijenstichting geeft je een korting van 15% op jouw bestelling. Gebruik de kortingscode VergroenjebuurtmetGW. 

(actie loopt tot 25 september 2021)

 

Meer lezen over:
Inspiratie Actie
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu