Kwekersportret: Saskia van Sas’ Mini-Kwekerij

Saskia - Sas' MiniKwekerij

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Saskia van Wijk van Sas’ Mini-Kwekerij aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Droogtebestendige planten

Saskia - Sas' MiniKwekerij

Saskia vertelt over haar expertise: “De nadruk leg ik steeds meer op droogtebestendige planten. Ik bewater mijn borders daarom niet, op jonge aanplant na. Die moet je een seizoen lang een goede start geven, waarna ze het zelf kunnen. Door niet te bewateren breng ik goed in kaart welke soorten dit goed aankunnen. “Ik vind het fijn om aan mensen te laten zien dat ik niet iedere plant rijke, vochtige grond nodig heeft.”

“Daarnaast heb ik veel insectenplanten. Zonder gefladder en gezoem mis je echt een dimensie in de tuin. Ook heb ik veel siergrassen. Ik vind die geweldig om de fellere kleuren in de tuin in balans te brengen. Ze blussen als het ware de echinacea’s en andere opvallende bloeiende planten, en maken zo samen een prachtig geheel.”

Kennis combineren met de praktijk

“Als kind speelden planten al een grote rol in mijn leven”, vertelt Saskia. “Mijn vader nam mij mee naar beroemde tuinen en kwekerijen. Die vroege interesse in planten is altijd gebleven, en ik deed dan ook een natuurkundige opleiding in Wageningen. Ik vind het fascinerend om die kennis te combineren met de praktijk.”

Lees verder na de advertentie

“Ik ben altijd met planten bezig en ben gefascineerd over hoe ze groeien, zich vermeerderen. Hoe al die informatie die in zo’n klein zaadje, stekje of wortelstokje zit altijd weer naar buiten komt en uitgroeit tot zoiets moois. Het is een soort spelen met de natuur. Iedere handeling die je als kweker doet wordt als het ware beantwoord, of beloond.”

“De eindeloze interactie met planten, en juist ook met klanten, houden mijn werk geweldig. Jonge, beginnende tuiniers enthousiasmeren geeft me echt energie, vooral als ik zie hoe ze echt bevlogen raken, net als ik toen ik begon.”

Dit kun je van Sas’ Mini-Kwekerij verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Ik neem alles mee wat in de auto past! Het wordt een afspiegeling van het sortiment op de kwekerij. Ik neem niet alleen herfstbloeiende planten mee, maar ook juist lentebloeiers. Met de informatie die we geven ben ik ervan overtuigd dat de bezoekers van de plantenmarkt ook daar enthousiast van gaan worden. Ik leg alles graag uit en heb heel veel zin om mensen te helpen!”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu