Wat is dat voor plant? Je weet het met deze apps!
Hoe vaak gebeurt het je wel niet? Je ziet een prachtige plant staan, je ziet al helemaal voor je hoe hij jouw tuin zou opsieren, maar … je hebt geen idee welke plant het is! Pak je telefoon erbij, want die kan planten herkennen met apps. De meeste zijn bovendien helemaal gratis!
Planten herkennen met apps
Waar je vroeger in plantengidsen moest opzoeken met welke plant je te maken had, kun je tegenwoordig planten herkennen met apps. Deze plantenidentificatie-apps maken gebruik van de camera van je smartphone: je maakt een foto en stuurt die naar de app. Die zoekt daar vervolgens de juiste plant bij. Veel apps gebruiken daarvoor geavanceerde beeldherkenning en steeds vaker ook AI. Maar soms zitten er ook echte mensen achter.
Wij zetten een paar van de meest interessante apps voor planten herkennen op een rij.
Google Lens
Het krachtige en gratis Google Lens werkt heel eenvoudig. Je maakt met de camera van je telefoon een foto en de app vertelt je razendsnel welke plant hij denkt dat het is. Is de app er niet helemaal zeker van, dan kan het zijn dat je meerdere suggesties krijgt, maar zo heb je in ieder geval een beginpunt in je zoektocht.
In de meeste Android-telefoons vind je Google Lens via het Lens-symbooltje in je camera-app. Maar je kunt ook via de Google-zoekbalk tikken op het Lens-symbooltje om te beginnen met zoeken. Op de iPhone gebruik je Lens ook via de Google app.
- Grootste voordelen: Google Lens werkt naadloos samen met alle andere Google-diensten en de database om planten te herkennen is enorm.
Botan
Lees verder na de advertentie
De app Botan maakt gebruik van AI om planten te herkennen. Je downloadt de app, richt de camera op een bloem, blad of zelfs paddenstoel en de app gaat voor je aan het werk. Zo groeit je plantenkennis steeds verder.
- Grootste voordelen: Niet alleen herkent de app veel planten, maar hij vertelt ook of ze giftig zijn voor katten en honden. En je kunt je eigen plantencollectie aanleggen. Je krijgt dan reminders wanneer je ze bijvoorbeeld water moet geven.
Flowerchecker
Flowerchecker is een beetje een vreemde eend in de bijt. Deze app maakt namelijk geen gebruik van beeldherkenning, maar van echt mensenwerk. Daarom is het niet helemaal gratis en betaal je per identificatie een klein bedrag. Ook moet je wat langer wachten op het resultaat. Maar: komen de experts er niet uit, dan betaal je niets.
- Grootste voordelen: De nauwkeurigheid is dankzij de inzet van experts enorm.
PlantNet
Ook al maakt de gratis app PlantNet gebruik van beeldherkenning, de input hiervoor wordt geleverd door de leden. Het is dus belangrijk dat je als deelnemer de app foto’s van goede kwaliteit geeft, zodat andere gebruikers er ook iets aan hebben. De mobiele app bestaat al sinds 2013, dus inmiddels is de database enorm.
Na het maken van je foto geeft de app je een aantal mogelijkheden. Zelf geef je dan aan welk resultaat de beste match is. Het algoritme vergelijkt dit vervolgens weer met de foto’s van andere gebruikers en geeft je tot slot een definitieve uitslag. Dit hele proces duurt trouwens slechts enkele seconden.
- Grootste voordelen: De herkenning is dankzij de input van gebruikers wereldwijd van hoge kwaliteit en zeer nauwkeurig.