Operatie Steenbreek Rheden: samen werken aan een groenere buurt
Er is maar één bewoner voor nodig om een hele buurt in beweging te krijgen. Dat is precies wat er met behulp van Operatie Steenbreek Rheden gebeurde.
Het idee: een parkeerplein vergroenen
Begin 2018 benaderde Paul Povel de gemeente Rheden. Het parkeerplein in zijn straat, de Wurfbainlaan, mocht wat hem en enkele buurtbewoners betreft namelijk wel een stuk groener. Een overbodig trottoir zou eruit kunnen en worden vervangen door bomen en struiken. Het idee kwam precies op het juiste moment: de gemeente Rheden dacht erover na om zich aan te sluiten bij Operatie Steenbreek. Met de hulp van een groep enthousiaste inwoners kon dat zomaar een vliegende start krijgen!
Verharding vervangen door groen
Het vervangen van de verharding was hard nodig. Bij hevige regenval hadden de bewoners van de Wurfbainlaan vaak overlast, omdat het riool de hoeveelheid water dan niet aankon. Voor de gemeente was het daarnaast ook belangrijk om de hittestress te verminderen, en om bewoners bewust te maken dat ze zelf een grote bijdrage kunnen leveren aan een fijnere woonomgeving. Een klein beetje meer groen in eigen tuin zorgt voor meer woonplezier.
Particuliere tuinen
Operatie Steenbreek richt zich in de gemeente Rheden eigenlijk op particuliere tuinen en het idee van Paul paste hier dus niet helemaal in. Toch zochten de buurt en de gemeente samen naar een manier om het idee toch te financieren. Dat lukte, dankzij een provinciale subsidie voor ‘burgerbetrokkenheid bij natuur, groen en landschap’.
Proefproject gemeente Rhenen
Het hele project smaakte echter naar meer, en Paul en de andere initiatiefnemers gingen ook met de eigen tuinen aan de slag voor meer groen en het infiltreren van het regenwater. En zo werd dit een proefproject van de gemeente Rheden. Samen werden de tuinplannen gemaakt, de gemeente bestelde de materialen en de bewoners konden begin juli 2018 aan de slag. Bijna 100 m2 tegels verdween uit de tuinen en 300 m2 dakvlak werd afgekoppeld van het riool.
Lees verder na de advertentie
Groen én gezellig in de straat
Na de tuinen was het trottoir in de Wurfbainlaan aan de beurt. Samen met een lokale hovenier en de hulp van buurtbewoners is 75m2 trottoir omgetoverd tot een mooi stukje groen. Met meidoorn, sierkers, sierappel, lijsterbes en sierpeer, een beukenhaag en vaste planten als kattenkruid, anemoon, ooievaarsbek en zonnehoed. Het groen wordt door de bewoners onderhouden.
Paul Povel: “Soms sta ik buiten te schoffelen en dan komt een buurman met de groene container en een ander met zijn schoffel. Opeens hebben we dan een leuk praatje en drinken we samen een biertje. De kinderen uit onze wijk helpen ook mee. We zien nu veel vogels en insecten op ons groene plein en we merken ook dat meer mensen door de straat wandelen. Het wordt druk en gezellig in de straat.”
Meer dorpen volgen
De ervaring met Operatie Steenbreek in de Wurfbainlaan is gebruikt voor een grote Steenbreekactie in Velp-Zuid, een ander dorp in de gemeente Rheden. Daar hebben meer dan 100 huishoudens meegedaan aan het vergroenen van tuinen en het infiltreren van regenwater. Enthousiaste buurtbewoners zorgen zelf voor de communicatie, werven deelnemers en organiseren het werk in de tuinen. De gemeente Rheden adviseert en ondersteunt daar waar nodig.
Operatie Steenbreek
Veel mensen weten inmiddels wel dat een volledig betegelde tuin niet goed is. Samen met gemeenten en andere overheden zet Operatie Steenbreek daarom allerlei acties op touw om met inwoners en bedrijven de leefomgeving te vergroenen. Heb je zelf een goed groen idee, check dan de website van Operatie Steenbreek om te zien of jouw gemeente, provincie, waterschap of woningcorporatie al meedoet.