Kwekersportret: Alies Fernhout van Alies Natuurlijk

Alies natuurlijk

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Alies Fernhout van Alies Natuurlijk aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Iedereen een bloeiende omgeving

Alies natuurlijk

Alies is van huis uit hovenier, maar kon niet aan voldoende plantgoed komen. “Ik ben uit frustratie gaan kweken. Ik denk dus vanuit mijn ontwerpen en vanuit wat mensen nodig hebben. Ik heb dus een mix van sierplanten, makkelijke planten die echt altijd presteren, en inheems.”

Ze legt klanten altijd goed uit hoe ze zelf planten kunnen vermeerderen. “Ik wil dat iedere plant die ik verkoop het goed blijft doen en dat mensen, en al hun buren, die planten weer stekken. Als ik mezelf als kwekerij daardoor nutteloos kweek, is dat helemaal goed. Ik hoef niet per se te kweken, maar gun gewoon iedereen een bloeiende omgeving.”

Constante verrassingen

“De constante verrassingen vind ik mooi aan mijn vak”, vertelt Alies. “Je denkt na een tijdje wel te weten hoe het gaat, en dan zijn de weersomstandigheden ineens volledig anders, of er zijn compleet andere dieren op de kwekerij die ofwel nuttig zijn, ofwel schade aanrichten. Het blijft zo enorm boeiend. Je probeert de natuur een beetje te sturen, maar eigenlijk blijf je altijd toeschouwer.”

Lees verder na de advertentie

Dit kun je van Alies Natuurlijk verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Ik neem een groot aanbod inheems mee, en een mooi aanbod herfstbloeiers, om mensen te laten zien wat het najaar allemaal te bieden heeft.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu