Kwekersportret: Jos Timmermans en Wietske Dekkers van De Glinstertuin

Wietske Dekkers en Jos Timmermans van De Glinstertuin

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Jos Timmermans en Wietske Dekkers van De Glinstertuin aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten.

Een samenspel tussen kweker en natuur

Wietske Dekkers en Jos Timmermans van De Glinstertuin

“Het natuurlijke proces dat planten zichzelf vermeerderen en dat je je elke dag verwondert over hoe dat gaat.” Dat is wat Jos Timmermans en Wietske Dekkers van De Glinstertuin zo mooi vinden aan hun vak. “De natuur helpt je enorm en geeft zelf aan wat je doen moet om te helpen. Je versnelt en vergemakkelijkt het proces door lichtjes bij te sturen. Een plant geeft zelf al aan dat het tijd is om te scheuren, en zaait zichzelf uit op plekken waar hij wil staan. Zo doen we het samen met de natuur en zo voelt het ook echt: als een samenspel.”

Lokaal kweken bij elke stap

Wat De Glinstertuin zo speciaal maakt? “Wij onderscheiden ons door in een gesloten kringloop te werken. We hebben onze eigengemaakte bladgrond, we kweken planten op die het hier goed doen en kweken puur lokaal. Als iemand uit de buurt hier aankomt, dan weet ik altijd dat onze planten het er goed doen. Zo zijn we echt het antwoord voor zo lokaal mogelijk kweken en afzetten. We hebben een groot assortiment inheemse planten. Deze soorten zijn in onze ervaring ook beter bestand tegen klimaatverandering.”

Dit kun je van De Glinstertuin verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

Lees verder na de advertentie

“Wij kweken planten die passen binnen de permacultuur. Dat betekent voor ons dat onze planten eigenlijk altijd twee functies hebben. Zo zijn ze eetbaar en goed voor bijen, zijn ze mooi en goed om te plukken en ga zo maar door. We nemen bessenstruikjes, kleinfruit, veel inheemse planten, en veel kruidenplanten die ook geschikt zijn als plukbloemen, mee.”

Bekijk ook deze kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 07/2024

Gardeners’ World 07/2024

Bestel nu