Kwekersportret: Hans en Miranda Kramer van Biologische kwekerij De Hessenhof

hessenhof coverfoto

Bij Gardeners’ World zijn we dol op kwekerijen. We vinden er nieuwe ideeën, antwoorden op prangende vragen en de prachtigste planten. En dan om over de kwekers nog maar niet te spreken: stuk voor stuk bevlogen, inspirerende vakmensen. In dit kwekersportret stellen we Hans en Miranda Kramer van Biologische kwekerij De Hessenhof aan je voor.

Lees verder na de advertentie

Dit jaar slaan wij de handen ineen met landgoed de Wiersse in Vorden. Op 1 oktober vindt daar de eerste ‘Ambachtelijke Plantenmarkt’ plaats. Aan de oprijlaan vind je alles waar je als plantenliefhebber van gaat watertanden: van biologische rozen, de mooiste onbespoten vaste planten en pootgoed, tot biologische zaden, inheems plantgoed en pluktuinplanten. 

Er is altijd weer iets spannends

Kwekerij de Hessenhof

“Dat je nooit en nooit uitgeleerd bent, dat vinden wij zo mooi aan ons vak”, vertellen Hans en Miranda Kramer. “Je hebt telkens weer nieuwe planten die je leert kennen, waarvan je denkt: waar kom je vandaan en wat wil je graag? Er is altijd weer iets nieuws, altijd weer iets spannends. Dat er voor het eerst iets bloeit en dat je elkaar erbij haalt en zegt: ‘moet je nu toch eens kijken’. En dan die seizoenen die ieder jaar anders zijn, het wordt nooit oud.”

Ook de klanten vinden Hans en Miranda leuk. “Sommige komen eens in het jaar, andere iedere week – die nemen ook weer planten mee waar wij weer mee aan de slag gaan. Ik doe dit nu 42 jaar en je bouwt echt een leven op met die klanten. Zaterdag doe ik graag de verkoop, en dan kan ik me terwijl ik de poort open doe echt verheugen op wie er nu weer komen.”

Zandgrond als specialiteit

“Onze expertise is toch vooral dat je een heel ander sortiment ziet bij ons dan in de handel. We kopen helemaal niets in. We hebben een eigen sortiment, met veel botanische soorten waar niet aan gesleuteld is. Dus Echinacea’s in trendkleuren die niet goed groeien, daar doen we niet aan.”

Lees verder na de advertentie

Daarnaast is De Hessenhof gespecialiseerd in planten voor zandgrond. “Zo hebben we planten die prima tegen droogte kunnen. Onze biologische potgrond, met als basis bladaarde, waar iedereen gek op is, maken we nu dertig jaar. We zijn er als kwekerij helemaal mee vergroeid. We herkennen onze planten en hoe ze groeien dan ook altijd overal.”

“We durven het bijna niet te zeggen, maar we hebben het grootste sortiment op onze kwekerij van Europa. We hebben 8000 soorten aan moederplanten. Ieder jaar vermeerderen we hiervan zo’n 3500 soorten die op de kwekerij te koop komen te staan. Zeker in de herfst, tijdens de plantenmarkt, is het oogsttijd voor ons. Waar anderen de piepers uit de grond halen, hebben wij een overvloed aan planten. Het is er allemaal.”

Dit kun je van De Hessenhof verwachten op de Ambachtelijke Plantenmarkt

“Wij nemen mooie herfstplanten mee, om te laten zien wat er dan nog prachtig in bloei kan staan. Daarnaast nemen we vlinder- en bijenplanten mee, en ik denk ook nog wat bijzondere eetbare soorten. We helpen je graag, dus kom vooral langs!”

Foto Hans en Miranda: Maaike de Ridder

Meer kwekersportretten

Meer lezen over:
Inspiratie Kweker
Magazine van Gardeners’ World 06/2024

Gardeners’ World 06/2024

Bestel nu