Rust, ruimte & rozen: een wandeling door het Noord-Limburgse natuurgebied Kaldenbroek

Partnerbijdrage van Stichting LandschappenNL
kasteel huys kaldenbroek lottum

Tussen de Noord-Limburgse dorpen Lottum en Grubbenvorst ligt het natuurgebied Kaldenbroek met als centrale blikvanger Huys Kaldenbroek. Dit gebouw stamt uit de 16e eeuw en staat midden in de natuur. Door de eeuwen heen onderging het gebouw vele verbouwingen en werden de grachten om het gebouw gedempt. Stichting Het Limburgs Landschap heeft hier een prachtige vakantiewoning ingericht. Dit is onze uitvalsbasis voor een wandeling van ongeveer zeven kilometer, die deels over het Pieterpad voert.

Bonjour!

Zodra we het terrein van Huys Kaldenbroek afstappen voor een wandeling door de omgeving, wanen we ons in het buitenland. Door de haast Frans aandoende omgeving verwachten we elk moment gepasseerd te worden door een kar met paard en een hartelijk “Bonjour messieurs-dames” te horen vanaf de bok. Het is een heel bijzondere gewaarwording, want we zijn hier niet in Frankrijk, maar gewoon in Nederland.

Houthuizer Molen

Houthuizer Molen

De kleuren hier zijn overwegend geel en paars, afkomstig van de dotter- en boterbloemen. Iets verderop, we zijn dan al een stuk langs de Maas gelopen, komen we bij de Houthuizer Molen. Deze werd ruim tien jaar geleden in oude luister, en op dezelfde locatie, hersteld na te zijn vernietigd in de Tweede Wereldoorlog. De molen is tot en met september elke woensdag- en zaterdagmiddag open voor bezoek en een rondleiding. En ze verkopen hier onder andere meel, bloem en honing. Tussen oktober en april is de molen alleen op zaterdagmiddag geopend.

Rozendorp Lottum

https://www.gardenersworldmagazine.nl/groene-school/tuinklussen/uitgebloeide-bloembollen/

Behalve natuurgebied Kaldenbroek met zijn berken, populieren en graslanden passeren we tijdens deze wandeling ook Siebersbeek. Dit is bevergebied, wat goed te zien is aan de sporen van afgeknaagde bomen. Deze omgeving staat ook bekend om zijn rozen, wat te merken is wanneer we steeds dichter in de buurt van het dorp Lottum komen. Dit dorp heeft als bijnaam ‘rozendorp’ en dat is niet voor niets. Overal rond dit dorp liggen veel rozenvelden.

Bedreigde planten

Wandelaars Siebersbeek

Op de terugweg richting Huys Kaldenbroek komen we langs diverse kapelletjes, zoals je die wel meer in de provincie Limburg tegenkomt. Het laatste stukje voert ons langs ‘Ruig Weitje’, waar diverse plantensoorten groeien die op de Rode Lijst staan, waaronder moeraskartelblad. Her en der zie je dan ook zijn lichtpaarse kleur het landschap oplichten.

Terug aangekomen bij Huys Kaldenbroek genieten we nog even na van de bloemrijke graslanden van dit prachtige gebied op het terras van kafé Kaldenbroeck. Hier worden behalve koffie met gebak, ook biologische soepen, smoothies en broodjes geserveerd.

Wil je het natuurgebied en Huys Kaldenbroek zelf verkennen, ga dan naar de website www.inhetlandschap.nl en klik op ‘Overnachten’.

Magazine van Gardeners’ World 03/2024

Gardeners’ World 03/2024

Bestel nu